Тенгризъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Тенгризъм или Тенгрианство е древно вярване на тюркските, монголските, хунските народи, включително и прабългарите преди мнозинството от тях да приемат известните световни религии. Все още активно се практикува в Якутия, Монголия, Казахстан, Киргизстан и Волжка България, паралелно с тибетския будизъм.

В тенгризма смисълът на живота се състои в съществуването в хармония с обкръжаващия свят. Тенгристите разглеждат съществуването си като подържано от безкрайното Небе - Тенгри, Богинята Майка Умай, плодородната Земя/Вода - Ерсу и владетел Улген, който е считан за покровител на горния свят. Земята, Небето, духовете на природата и предците се грижат за всички нужди и защитават хората.

Мирозданието на тенгризма (тенгрианството) е, че света е съставен от три нива или свята. Повелител на средният, на който живеем е Богинята Майка Умай, долният свят е където отиват духовете на починалите, за да чакат прераждането си с повелител Елериг и горния свят на Улген. Световното дърво, Бой терек по вертикалата свързва трите свята.

Шаманите (в българския вариант колобъри) играят важна роля при възстановяването на баланса, когато той бива нарушен в следствие на бедствия или намесата на духове. Те в състояние на транс могат да пътуват по вертикалата на световното дърво, стълпа между трите свята. Като такова се е считалo старo вековно дърво сред горска поляна, предимно дъб или каменен менхир. Мястото, където се е извършвало свещенодействието е наричано капище или оброчище.

Тенгризмът включва шаманство, анимизъм, тотемизъм, култ към предците и определени елементи от китайската космология.

Тенгризмът е бил също така религия на прабългарите, хуните, евразийските авари и маджарите. Те пренасят тенгризма в Европа, като някои от тях продължават да го изповядват до късното средновековие. В България като официална държавна религия тенгризма (тенгрианството)съществува до края на IX век, след приемането на християнството от Борис-Михаил.

В България през последните години се наблюдава повишен интерес към тенгрианството. В основата на това е Движение „Войни на Тангра“, основано през 2004 от починалия дисидент Ангел Грънчаров - Елтимир

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]