Телец (България)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Телец (кан))
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Телец.

Телец
владетел на България
Лични данни
Управление 761 – 764 (?)
Други титли хан
Роден
ок. 731
Починал
ок. 764
Предшественик Винех
Наследник Савин
Семейство
Династия Угаин

Телѐц е владетел на България от около 760 до около 763 г. Според Именника на българските ханове той произхожда от рода Угаин и управлява в продължение на три години.

Телец получава властта в резултат на бунта на прабългарите срещу Винех. Византийският летописец Теофан Изповедник описва новия български владетел като „мъж злонравен, на възраст около 30 години“.

Веднага след възцаряването си канът събира войска и опустошава пограничните византийски области. Император Константин V Копроним незабавно отвръща на тези действия. На 16 юни 763 г. той се отправя с войските си на север. В същото време потегля и огромен византийски флот от 800 кораба по море.

Телец привлича на своя страна 20 000 славяни и укрепва проходите в Балкана. Вместо да направи засада на ромеите, той се решава на открито сражение. Сражението при Анхиало (763 г.) започва в пет часа сутринта на 30 юни 763 г., неделя и продължава до вечерта, когато славянските отряди преминават на страната на ромеите. Българите претърпяват тежко поражение, мнозина са убити и пленени. По сведения на патриарх Никифор, самите ромеи също понасят големи загуби. Константин V не посмява да навлезе в старопланинските проходи. Той се връща в Константинопол и тържествено отпразнува победата си, предавайки на столичната тълпа пленниците, които са избити. Българите единодушно посочват Телец като виновник за поражението си. Той и приближените му са убити.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • „Хронография“ (електронно издание) – Теофан Изповедник
  • Именник на българските канове
  • Андреев, Й., Лазаров, Ив. и Павлов, Пл., „Кой кой е в средновековна България (Второ издание)“, Издателство „Петър Берон“, София 1999 г. ISBN 954-402-047-0.
  • Златарски, Васил, „История на българската държава през Средните векове“ Т.1: „Първо българско царство“, Ч.1: „Епоха на хуно-българското надмощие (679 – 852)“, С. 1918, 3 изд. С. 1970.
  • Москов, Моско, „Именник на българските ханове (ново тълкуване)“, София, 1988 г.
Винех
Печат на Първото българско царство
кан на България (760 – 763)
Сабин