Елена (съпруга на Иван Асен I)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Елена.

Елена
царица на България
Родена
1170 г.
Управление
Период1190 – 1196
Коронация1190/1192
ПредшественикМария
НаследникАнна Куманката
Семейство
СъпругИван Асен I
ДецаИван Асен II
Александър Асен

Елена е българска царица – втора съпруга на цар Иван Асен I.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произходът на Елена не е известен. Проф. Петър Петров изказва предположение, че тя може да е дъщеря на сръбския велик жупан Стефан Неманя.[1] Това мнение обаче е оспорвано от редица учени, които припомнят, че Стефан Неманя има само една дъщеря, а в изворите се посочва, че причина за скандала между цар Асен и Иванко е, че последният си позволява безчестие по отношение на сестрата на царицата, докато е сгоден за друга жена.

Елена встъпва в брак с Иван Асен I на 13-годишна възраст през 1186 г. В Синодика на Българската църква за нея четем:

На Елена, новата и благочестива царица, майка на великия цар Иван Асен, приела след това ангелски образ и наречена Евгения, вечна памет[2]

Наречена е „новата царица“, вероятно поради факта, че е втора съпруга на владетеля. Първата съпруга на Асен I – Мария, е от виден болярски род, но не и с царски произход. От брака на Асен с Елена се раждат няколко синове, един от които е Иван Асен II, бъдещият цар на българи и власи. Другият известен е Александър, севастократор и владетел на областта Средец с център дн. София.

След убийството на цар Асен през 1196 г., Елена се оттегля в манастир, където приема монашеското име Евгения. Едва след 1218 г., когато Иван Асен II се възцарява на търновския престол, тя заема почетно място като царица-майка.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Андреев, Йордан, Лазаров, Иван, Павлов, Пламен. Кой кой е в средновековна България. Софив, Изд. къща „Петър Берон“, 1999. ISBN 9544020470.
  • Божилов, Иван. Фамилията на Асеневци (1186 – 1460). Генеалогия и проспография.
  • Петров, Петър. Възстановяването на българската държава 1185 – 1197. Софив, НИ, 1985.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]