Имре (крал на Унгария)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Имре.

Имре
Coa Hungary Country History Imre (1196-1204).svg
Крал на Унгария
Emeric of Hungary.jpg
Управление 1196 – 1204
Коронация 16 май 1182
Предшественик Бела III
Наследник Ласло III
Лични данни
Роден
Починал
Погребан в Егер
Други титли Крал на Хърватия
Семейство
Династия Арпади
Баща Бела III
Майка Агнес Антиохийска
Брак Констанца Арагонска
Потомци Ласло
Имре в Общомедия
Имре от Унгария

Имре или Емерик (на унгарски: I. Imre; на хърватски: Emerik; на словашки: Imrich I; на латински: Henricus, Aimeric, Hemericius, Emmerich; * 1174; † 30 ноември 1204) е крал на Унгария и Хърватия и Далмация от династията на Арпадите, управлявал в периода 1196 – 23 април 1204, а също така и крал на Сърбия (1203 – 1204).

Син е на унгарския крал Бела III († 1196) и Агнес Антиохийска († 1184).

Повечето време на управление на Имре преминава в борба за власт в по-младия му брат Андраш II, тъй като той се опитвал нееднократно да го свали от власт.

Като дете Имре (Емерик) е сгоден през 1182 г. за Агнес, дъщеря на римско-немския император Фридрих I Барбароса, тя умира през 1184 г.

Ок. 1199 г. той се жени за кралската дъщеря Констанца Аргагонска († 1222). От този брак той има своя наследник Ласло (Ладислаус) († 1205).

Баща му го коронова на 16 май 1182 г. за съ-крал. През 1194 г. той прави Имре говернатор на Хърватия и Далмация и още веднъж го коронова.

Подтикван от папа Инокентий III, който искал да потисне богомилството на Балканите, Имре започва война със Сърбия и пращайки в изгнание сръбския крал Стефан II Неманич, сам сяда на престола му. Имре също така започва война и българите, като съюзниците на сърбите, но тя била неуспешна, тъй като цар Калоян избягва всяко сражение.

Имре е погребан в катедралата в Егер.

Борба с Андраш[редактиране | редактиране на кода]

За да затвърди правата на Имре права над унгарския престол, баща му, крал Бела III, го коронясва на 16 май 1182 г., а през 1194 г. му дава титлата Херцог на Далмация и Хърватия, като наследствен принц.

Бела III умира на 23 април 1196 г., завещавайки на сина си Имре цялата територия на кралството си. По-малкият син на Бела, Андраш получава само няколко замъка и имота, както и голяма сума пари, която той използва, за да организира кръстоносен поход към Светите земи. Войските на Андраш се събират, но не за кръстоносен поход, а за война с крал Имре. През декември 1197 г., Андраш разбива краля близо до планините Мечек (в днешна Южна Унгария) и принуждава брат си да му даде херцогската корона на Далмация и Хърватия.

Имре още в детството си през 1182 г. е сгоден за Агнес, дъщерята на Фридрих I Барбароса, Агнес, но през 1184 г. тя умира, и Имре си намира нова жена, Констанция Арагонска († 1222), за която се жени през 1198 г. През 1199 г. кралицата ражда син (наследника Ласло III), което подтиква Имре да увеличи натиска върху брат си. За подкрепата си към Андраш е арестуван епископа на Вац Болеслав, лишени са от титлите и притежанията си и други унгарски благородници. През лятото на 1199 г. при Рад (в днешния окръг Шомод), Имре побеждава армията на Андраш. По-малкият брат търси убежище при австрийския херцог Леополд VI.

През 1200 г. папският легат Грегорий успява да помири братята. На Андраш е върнато херцогството. Братята взаимно се обявяват помежду си за наследници. Движени от помирението, братята възнамеряват да потеглят на кръстоносен поход, като поверят управлението на страната по време на отсъствието си на Леополд VI. Но с течение на времето, емоциите утихват, и двамата братя отхвърлят идеята за кръстоносен поход. През 1202 или 1203 г. Имре предприема неуспешна кампания против Калоян от България.

Външна политика[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Бела III
Короната на Свети Стефан
Крал на Унгария и Хърватия

(1196 – 1204)

Ласло III