Задар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Задар
Zadar
    Герб
Zadar.jpg
Relief map of Croatia.png
44.1167° с. ш. 15.2167° и. д.
Задар
Страна Флаг на Хърватия Хърватия
Жупания Задарска жупания
Население 72 717 души
Пощенски код 23 000
Телефонен код 023
Задар в Общомедия

Задар (на хърватски: Zadar) е град в Южна Хърватия, в областта Северна Далмация. Той е административен център на Задарска жупания

Градът има население от около 73 000 жители, от които 92,77% са хървати. В близост до града се намират 4 природни резервата.

Побратимен е със Секешфехервар (Унгария).

Хърватски Задар, средновековна Зара, е неофициалната столица на Далмация и в центъра на избухналия през 20 век - спор за Далмация.

История[редактиране | редактиране на кода]

През средновековието Зара е отстъпена от Византия през 1069 г. на Хърватското кралство, което от 1102 г. е в хърватско-унгарска уния, а преди това е един от осемте далматински градове-държави, част от тема Далмация. Предходно морлашко-византийска Зара е обсадена при поход на цар Самуил срещу византийците и сърбите в Далмация и сръбските земи.

През 1202 г. Зара е разграбена след обсада и присъединена към владенията на Венецианската република. Това се случва въпреки протестите и несъгласието на папа Инокентий III, но тъй като венецианците плащат на кръстоносците, на път за светите земи, участниците в похода се отбиват първо към Зара, която е по това време (преди Дубровник) основен външнотърговски съперник в Адриатика и въобще в средиземноморието.

От 1358 г. до 1526 г. Зара с цяла Далмация е част от владенията на кралство Унгария. След битката при Мохач с края на унгарското кралство, Зара става отново част от венецианските владения, известни като Албания Венета.

По време на наполеоновите войни, Зара е част от илирийските провинции. По силата на решенията на Виенския конгрес, преминава под властта на Австрийската империя, което положение се запазва до края на Първата световна война. След ПСВ, Зара става част от кралство Италия, като единица с особен статут - провинция Зара.

По време на Втората световна война, градът е сринат със земята от съюзническата авиация по време на целенасоченото му бомбардиране.

От 1947 г. Задар е част от Югославия, а от 1992 г. - част от независима Хърватия.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Задар е известен със старите си просветни традиции още от средновековието. Тук се намира Задарския университет.

Източници[редактиране | редактиране на кода]