Задар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Зара.

Задар
Zadar
Знаме    Герб
Zadar.jpg
Relief map of Croatia.png
44.1167° с. ш. 15.2167° и. д.
Задар
Страна Флаг на Хърватия Хърватия
Жупания Задарска жупания
Население () 72 717 души
Пощенски код 23 000
Телефонен код 023
Задар в Общомедия

Задар (на хърватски: Zadar), предишно име Зара (на италиански: Zara), е град в Южна Хърватия, в областта Северна Далмация, административен център на Задарска жупания.

Градът има население от около 73 000 жители, от които 92,77% са хървати. В близост до града се намират 4 природни резервата.

Побратимен е със Секешфехервар (Унгария).

Хърватски Задар, средновековна Зара, е неофициалната столица на Далмация. Той е в центъра на избухналия през 20 век спор за Далмация.

История[редактиране | редактиране на кода]

През Средновековието Зара е отстъпена от Византия през 1069 г. на Хърватското кралство, което от 1102 г. е в хърватско-унгарска уния, а преди това е един от осемте далматински градове-държави, част от тема Далмация.

През 1202 г. Зара е разграбена след обсада на кръстоносци и е присъединена към владенията на Венецианската република. Това се случва въпреки протестите и несъгласието на папа Инокентий III, но тъй като венецианците плащат на кръстоносците, участниците в похода, на път за светите земи, се отбиват първо към Зара, която е по онова време (преди Дубровник) основен външнотърговски съперник на Венеция в Адриатика и въобще в Средиземноморието.

От 1358 г. до 1526 г. Зара с цяла Далмация е част от владенията на кралство Унгария. След битката при Мохач с края на унгарското кралство, Зара става отново част от венецианските владения, известни като Албания Венета.

По време на наполеоновите войни, Зара е част от илирийските провинции. По силата на решенията на Виенския конгрес, преминава под властта на Австрийската империя, което положение се запазва до края на Първата световна война. След ПСВ, Зара става част от кралство Италия, като единица с особен статут – провинция Зара.

По време на Втората световна война, градът е сринат със земята от съюзническата авиация по време на целенасоченото му бомбардиране.

От 1947 г. Задар е част от Югославия, а от 1992 г. – част от независима Хърватия.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Задар е известен със старите си просветни традиции още от Средновековието. Тук се намира Задарския университет.

Източници[редактиране | редактиране на кода]