Венецианска република

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Венецианската република)
Тази статия е за града-държава. За града вижте Венеция.

Венецианска република
Serenissima Repubblica di Venezia
697 – 1797
Знаме
Знаме
      
Герб
Герб
Девиз: Pax tibi Marce, evangelista meus
Мир на теб Марк, евангелист мой
Разположение на Венецианската република през 1789 г.
Разположение на Венецианската република през 1789 г.
Континент
Столица
Венеция (810 г. – 1797 г.)
Ераклеа (697 г. – 742 г.)
Маламоко (742 г. – 810 г.)
Официален език
РелигияКатолицизъм
Форма на управление
Дож
697 – 717Паоло Лучо Анафесто (първи)
1789 – 1797Людовико Манин (последен)
ИсторияСредновековие
Население
1 500 000 души
Предшественик
Византийска империя Византийска империя
Наследник
Първа френска република Първа френска република
Днес част от
Венецианска република в Общомедия

Венецианската република е бивш град-държава във Венеция, Североизточна Италия[1]. Известна е като „Светлейшата република“ (Serenìsima Repùblica Vèneta) и съществува от VII век до XVIII век (1797) г. В различни етапи от историята си се сдобива с колонии по крайбрежието на Адриатическо, Егейско, Черно и Мраморно море.

История[редактиране | редактиране на кода]

Раждане на Републиката[редактиране | редактиране на кода]

Хуните, водени от Атила през 452 година, разрушават римския град Аквилея. Жителите на града търсят убежище от варварите в блатата и островите в лагуните по крайбрежието на морето и така постепенно възникват няколко селища – Градо, Хераклея, Маламоко и др.

След падането на Западната Римска империя, тези земи попадат под владичеството на остготите, Византия и др. При войните с лангобардите възниква необходимостта от общо управление и през 697 година жителите избират Паоло Лучо Анафесто пожизнено за общ върховен водач. По византийски модел му дават гръцката титла „ипат“, чиито латински еквивалент е „дук“. С времето името се променя и така възниква типичната за средновековните Венеция и Генуа титла „дож“.

Първоначално правителството е със седалище в Хераклея. През 742 година е преместено в Маламоко, а през 810 година е преместено на необитаемия дотогава остров Риалто, на който след това изниква град Венеция.

През 806 година венецианската островна група е присъединена към Франкската империя на Карл Велики, но съгласно мирния договор от 812 година е върната заедно с Далмация на Византийската империя.

Скоро след това Венецианската република, изкусно ползвайки своето изгодно и безопасно положение между Източната и Западната империя, развива своето благосъстояние и става богат и могъщ търговски град. Нейния флот победоносно се сражава против норманите и сарацините, както и срещу славянските пирати от Пагания на източния бряг на Адриатическо море.

Проникването на италианската търговия в Балканския полуостров личи по византийските хрисовули за привилегии за Венеция и Пиза от 1082, 1111, 1126, 1136 г.[2] 

Разцвет на Републиката[редактиране | редактиране на кода]

Могъществото на републиката достига най-високата си степен когато дожът Енрико Дандоло (Enrico Dandolo) се включва с кораби и войски в Четвъртия кръстоносен поход, при който кръстоносците завладяват Константинопол през 1204 г. При разделянето на Византия на Венеция са дадени три осми от империята и остров Крит. Венеция не успява да попречи на падането на Латинската империя през 1261 година, а византийските императори след това предоставят на генуезците такива широки права, че венецианците са изместени на заден план. Освен това от 1256 година започва продължителна война между Венеция и Генуа, част от венецианско-генуезките войни, която се води с променлив успех.

Аристократическо-олигархическото устройство на републиката през 1297 година става още по-затворено, вследствие на премахването от дож Пиетро Градениго на Големия съвет, и превръщането на избираемата дотогава синьория в наследствена колегия, в чийто състав влизат само записаните в Златната книга фамилии.

Залез[редактиране | редактиране на кода]

Краят на републиката настъпва през 1797 г., когато войските на Наполеон Бонапарт нахлуват в града и превземат двореца на дожа. След това държавата е поделена между Франция и Австрийската империя.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Roberto Cessi, Denis E. Cosgrove, John Foot. Venice // Encyclopedia Britannica. 18 декември 2019. Посетен на 15 януари 2020. (на английски)
  2. Страшимир Н. Лишев, Географията на Идриси като исторически извор за българските градове през XII в.// АНТИЧНАЯ ДРЕВНОСТЬ И СРЕДНИЕ ВЕКА, вып. 10. 1973