Алфонсо II Арагонски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хуан II Кастилски
Крал на Арагон
Alfonso II de Aragón.jpg
Лични данни
Управление 1164 - 1196
Други титли Граф на Барселона
Роден 1157
Уеска, Испания
Починал 25 април 1196
Перпинян Франция
Предшественик Петронила Арагонска
Наследник Педро II Арагонски
Семейство
Династия Барселонска династия
Баща Рамон Беренгер IV
Майка Петронила Арагонска
Брак Санча Кастилска

Алфонсо II Арагонски e крал на Арагон, граф на Барселона и граф на Прованс между 1164 и 1196. Той е първият арагонски крал, който едновременно с това е и граф на Барселона.

Управление[редактиране | edit source]

Ражда се през март 1157 в Уеска. При навършване на законната възраст (7 години), през 1164 майка му Петронила му отстъпва кралската корона и го коронясва за крал на Арагон и граф на Барселона.

Наричан още Алфонсо Целомъдрения (на испански: Alfonso el Casto), той е силно религиозен и известен със своята брачна вярност, нещо радко срещано сред монарсите в онази епоха. Бил е голям почитател на поезията и известен меценат на трубадурите.

На 18 януари 1174 се жени в Сарагоса за Санча Кастилска, сестрата на краля на Кастилия, с което подобрява връзките си с Кралство Кастилия, в което е във васални отношения. През по-голямата част от управлението си, в съюз със зет си Алфонсо VIII Кастилски, воюва с мавърските княжества на юг. По негово време също така се достига до най-голямото разширение на Каталония на север от Пиренеите. Кралството му обхващало не само Прованс, но и графство Русильон и Беарн. Алфонсо имал голямо влияние и в Лангедок, което спомагало за заселването на големи части от тамошното население в новозавоюваните от маврите територии на юг.