Борживой II (Бохемия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Боривой II
херцог на Бохемия
Věnceslav Černý - Bořivoj II. jako zločinec odváděn do Němec.jpg
Херцог Боривой в плен на враговете си.
автор: Венцеслав Черни
Управление 1100 – 1107 г. и 1117 – 1120 г.
Наследил Бржетислав II
Наследник Святополк
Лични данни
Роден
Починал
Семейство
Династия Пршемисловци
Баща Вратислав II
Майка
Хералдическият орел на Пиастите
Сватава Полска
Брак
Цветовете на фамилията Бабенберг
Хелбирга фон Бабенберг
Боривой II в Общомедия

Борживой II (или Боривой II, 1064-†1124) носи титлата херцог на Бохемия на два пъти в началото на XII век като представител на Премисловата династия. Той е наследник на Бржетислав II.

Управлението на Боривой II започва на 25 декември 1100 г. с гражданска война, след като правата му са оспорени от неговия братовчед Олдрих Бърненски. Двамата се борят и за подкрепата на Свещения Римски Император Хайнрих IV, но в крайна сметка Олдрих е принуден да отстъпи. През 1102 г. умира херцогът на Полша Владислав I Херман и Боривой заедно с Святополк, друг негов братовчед, се намесват в последвалите борби за властта над полските земи. Двамата братовчеди обаче се конфронтират, след като Боривой запазва за себе си полски откуп. Срещу бохемския херцог избухва въстание, в което се включва дори брат му Владислав Пжемисл, а външна подкрепа за неподчинението оказва Коломан Унгарски. Хайнрих Германски запазва неутралитет, но запазва и симпатиите си към бохемския херцог и когато през 1107 г. бунтовниците влизат в Прага и Боривой е заловен императорът притиска победителите да запазят живота му и да го освободят.

В този епизод не може да се изключи и по-голяма дипломатическа комбинация на императора и унгарския крал, защото още през 1108 г. между тях двамата избухва нова фаза на войната, причинена от изгнанието на принц Алмош Унгарски през 1097 г. Святополк Бохемски се включва в кампанията на страната на Хайнрих, но е убит в покушение под стените на Глогов от Вршовци в името на Боривой. Херцогството се печели от Владислав Пжемисл, но през 1117 г. той се сдобрява с Боривой и разделя херцогството с него.

През 1120 г. Боривой отстъпва цялата власт на брат си Владислав и се оттегя на доброволно изгнание в Унгария, където и умира на 2 февруари 1124 г.

Бржетислав II
Гербът на Пшемисловците
Премисловски херцог на Бохемия (1100 – 1107)
Святополк
Святополк Премисловски херцог на Бохемия (1117 – 1120) Владислав I