Борживой II (Бохемия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Борживой II
Bořivoj II.
херцог на Бохемия
Borzywój II.jpg
Роден
1064 г.
Починал
Погребан Свети Вит, Храдчани, Чехия

Етнос Чехи
Управление
Период 1100 – 1107;
1117 – 1120
Предшественик Бржетислав II
Наследник Святополк
Erb Přemyslovců.png
Семейство
Род Пршемисловци
Баща Вратислав II[1]
Майка Светослава-Сватава
Братя/сестри Юдита Бохемска
Бржетислав II
Владислав I
Собеслав I
Борживой II в Общомедия

Борживой II или Боривой II (на чешки: Bořivoj II.; * 1064, † 1124) носи титлата херцог на Бохемия на два пъти в началото на XII век като представител на Премисловата династия. Той е наследник на Бржетислав II.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Херцог Боривой в плен на враговете си.
автор: Венцеслав Черни

Управлението на Боривой II започва на 25 декември 1100 г. с гражданска война, след като правата му са оспорени от неговия братовчед Олдрих Бърненски. Двамата се борят и за подкрепата на Свещения Римски Император Хайнрих IV, но в крайна сметка Олдрих е принуден да отстъпи.

През 1102 г. умира херцогът на Полша Владислав I Херман и Боривой заедно с Святополк, друг негов братовчед, се намесват в последвалите борби за властта над полските земи. Двамата братовчеди обаче се конфронтират, след като Боривой запазва за себе си полски откуп. Срещу бохемския херцог избухва въстание, в което се включва дори брат му Владислав Пжемисл, а външна подкрепа за неподчинението оказва Коломан Унгарски. Хайнрих Германски запазва неутралитет, но запазва и симпатиите си към бохемския херцог и когато през 1107 г. бунтовниците влизат в Прага и Боривой е заловен императорът притиска победителите да запазят живота му и да го освободят. В този епизод не може да се изключи и по-голяма дипломатическа комбинация на императора и унгарския крал, защото още през 1108 г. между тях двамата избухва нова фаза на войната, причинена от изгнанието на принц Алмош Унгарски през 1097 г. Святополк Бохемски се включва в кампанията на страната на Хайнрих, но е убит в покушение под стените на Глогов от Вршовци в името на Боривой. Херцогството се печели от Владислав Пжемисл, но през 1117 г. той се сдобрява с Боривой и разделя херцогството с него.

През 1120 г. Боривой отстъпва цялата власт на брат си Владислав и се оттегя на доброволно изгнание в Унгария, където и умира на 2 февруари 1124 г.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Бржетислав II
Гербът на Пшемисловците
Премисловски херцог на Бохемия (1100 – 1107)
Святополк
Святополк Премисловски херцог на Бохемия (1117 – 1120) Владислав I