Ян Люксембургски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ян Люксембургски
крал на Бохемия и Моравия
Pierre Blanc - Réplique buste Jean l'Aveugle.jpg
Управление в Чехия 1310 – 1346,
в Люксембург 1309 – 1346
Наследник Карел I
Лични данни
Роден
Починал
26 август 1346 г. (50 г.)
Погребан в катедралаНотър Дам (Люксембург)
Други титли Крал на Полша,
Граф на Люксембург
Семейство
Династия Luxembourg New Arms.svgЛюксембурги
Баща
Свещена Римска империя
Император Хайнрих VII
Майка
Цветовете на Режинар
Маргарита Брабантска
Бракове
Цветовете на фамилията Пшемисловци
Елишка Пршемисловна
Цветовете на Бурбоните
Беатрис Бурбонска
Потомци Маргарита Люксембургска, Карел I, Бона Люксембургска, Ян Индржих Люксембургски
Герб Blason Jean de Bohême.svg
Ян Люксембургски в Общомедия

Ян Люксембургски Слепия (на чешки: Jan Lucemburský; на люксембургски: Jang de Blannen; на немски: Johann von Böhmen, Johann der Blinde von Luxemburg; на френски: Jean de Luxembourg, Jean l’Aveugle, 10 август 129626 август 1346) е граф на Люксембург (1313 – 1346), маркграф на Моравия (1311 – 1333), крал на Бохемия (1311 – 1346) и титулуван крал на Полша (1310 – 1335).

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Ян е син на свещения римски император Хайнрих VII и Маргарита Брабантска. Той е брат на френската кралица Мария Люксембургска – съпруга на крал Шарл IV, и на унгарската кралица Беатрикс Люксембургска – съпруга на унгарския крал Карой I.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Сватбата на Ян Люксембургски с Елишка в Шпайер 1310

Въпреки че израства във Франция, Ян отрано взема активно участие в политическите дела в Германия. През 1310 г. император Хайнрих урежда брака на сина си с чешката принцеса Елишка – сестрата на убития чешки крал Вацлав III и една от последните живи представителки на чешката кралска династия на Пршемисловците.[1] Бракът с чешката княгиня дава основание на Ян да предяви претенциите си към чешката корона и да застане начело на военна кампания срещу Прага, където е избран за крал на Чехия на мястото на избягалия Хайнрих от Каринтия. Благодарение на този си успех Ян Люксембургски става и принц-електор на Свещената Римска империя и претендент за короните на Полша и Унгария като наследник на убития Вацлав III. През 1314 г. се кандидатира за титлата Римски крал, за да наследи императорския трон на баща си, но вместо него за такъв е избран Лудвиг IV Вителсбах.

Подобно на своите предшественици на бохемския престол, Ян среща враждебното отношение на бохемските благородници, които гледат на него като на крал-чужденец. Поради това скоро Ян се отказва от прякото управление на Чехия и се отдава на пътешествия. По-голямата си част от времето прекарва в Люксембург и Франция, но пътешествията му го отвеждат още в Силезия, Полша, Литва, Тирол, Северна Италия и в Папски Авиньон. Съперничеството на Владислав I Локетек за полската корона е причина Ян Люксембургски да подкрепи тевтонците в Полско-тевтонската война от 1326 – 1332.

Печат на Ян Люксембургски

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Ян Люксембургски се жени два пъти.

Първи брак: през 1310 г. в Шпайер с чешката принцеса Елишка Пршемисловна (1292 – 1330), дъщеря на бохемския и полски крал Вацлав II и Гута Хабсбургска, той има седем деца:

Втори брак: През 1334 г. във Венсен, Ян Люксембургски се жени за Беатрис Бурбонска (ок. 1320 – 1383), дъщеря на херцог Луи I дьо Бурбон и Мария дьо Авен. От този брак Ян Люксембургски има един син:

Той има извънбрачен син:

Болест и смърт[редактиране | редактиране на кода]

Гробът на Ян в катедралата Нотър Дам в Люксембург

През 1336 г. Ян Люксембургски получава офталмия (възпаление на очите). Последвалото лечение от известния тогава лекар Ги дьо Шоляк не дава резултат.

Ян Люксембургски, големият конник и герой от турнирите, ослепява с дясното си око през 1337 г. След избухването на Стогодишната война през 1337 г., Ян Люксембургски става съюзник на френския крал Филип VI Валоа и дори през 1338 е назначен за губернатор на Лангедок.

Ян Люксембургски е убит през 1346 г., докато се сражава срещу англичаните в битката при Креси с предсмъртните думи:[2]

С Божията помощ никога бохемски крал не ще да побегне пред боя!

Ян в изкуството[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Бернар Мишел. „История на Прага“, изд. Рива 2009 г, стр.48
  2. Cronica ecclesiae pragensis benesii krabice de weitmile
  3. Codex Gelnhauseni, XV век
Хайнрих VII
граф на Люксембург
Граф на Люксембург (1308 – 1346)
Карел I
Индржих Корутански
крал на Бохемия
Крал на Бохемия (1310 – 1346)
Карел I
Индржих Корутански
крал на Полша
Титулуван крал на Полша (1310 – 1346)
-