Пясти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пясти
Владетели на Полша
Герб на пястите
Страна: Полско кралство,
Мазовско княжество,
Силезки княжества
Титли: Княз на поланите,
Крал на Полша,
Крал на Русь,
Княз на Мазовия
Княз на Силезия
Основател: Пяст
Последен владетел: Йежи Легницки
Година на основаване: 960
Разпадане: 1675
Националност: поляци
Кадетски линии: Силезки Пясти

Пястите (на полски: Piastowie) е династия, която управлява Полша от създаването ѝ до 1370 г. Наследници на династията управляват отделни полски княжества в Мазовия до 1526 г. и в Силезия до 1675 г.

Пяст е полулегендарният основател на владетелския род. Името му се споменава за пръв път в „Хроника на полските князе“ от Галус Анонимус[1], написана около 1113 г. Въпреки, че първите князе и крале се смятали за потомци на Пяст, терминът „династия на Пястите“ е създаден през 17 век от историци, които работят за владетели на княжества в Силезия.

Според легендата, Пяст е въздигнат за крал като последствие от безуспешното и некомпетентно управление на западнославянския княз Попиел II Попелид, позволил разорение на имотите от викингските атаки. Основана на ирационалността на легендата е и теорията, според която Пяст е майордом[2] и предаването на властта става по подобие на това между Меровингите и Каролингите във Франкското кралство.

Пястки крале[редактиране | редактиране на кода]

ПястШемовитЛестекШемомисълМешкоБолеслав ХрабриМешко IIБезпримБолеславКажимежБолеслав IIВладиславЗбигневБолеслав IIIВладислав IIБолеслав IVМешко IIIКажимеж IIЛешекВладислав IIIМешко IVКонрадХенрикХенрик IIБолеслав VЛешек IIХенрик IVПшемисъл IIВладиславКажимеж III

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. За повечето християнски държави са налице авторитетни и достоверни исторически източници, написани след покръстването. Периодът преди това неслучайно е наричан Тъмните векове.
  2. Според един от възможните преводи на полски: Piast означава на български: Пазител на дома.