Пясти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пясти
Полско кралство, Мазовско княжество, Силезки княжества
POL Przemysł II 1295 COA.svg
Информация
Страна Полша
Титли Княз на поланите
Крал на Полша
Крал на Русь
Княз на Мазовия
Княз на Силезия
Основател Пяст
Последен владетел Йежи Легницки
Основана 960
Разпадане 1675
Националност поляци
Кадетски линии Силезки Пясти
Пясти в Общомедия

Пястите (на полски: Piastowie) е династия, която управлява Полша от създаването ѝ до 1370 г. Наследници на династията управляват отделни полски княжества в Мазовия до 1526 г. и в Силезия до 1675 г.

Пяст е полулегендарният основател на владетелския род. Името му се споменава за пръв път в „Хроника на полските князе“ от Галус Анонимус[1], написана около 1113 г. Въпреки че първите князе и крале се смятали за потомци на Пяст, терминът „династия на Пястите“ е създаден през 17 век от историци, които работят за владетели на княжества в Силезия.

Според легендата, Пяст е въздигнат за крал като последствие от безуспешното и некомпетентно управление на западнославянския княз Попиел II Попелид, позволил разорение на имотите от викингските атаки. Основана на ирационалността на легендата е и теорията, според която Пяст е майордом[2] и предаването на властта става по подобие на това между Меровингите и Каролингите във Франкското кралство.

Пястки крале[редактиране | редактиране на кода]

ПястШемовитЛестекШемомисълМешкоБолеслав ХрабриМешко IIБезпримБолеславКажимежБолеслав IIВладиславЗбигневБолеслав IIIВладислав IIБолеслав IVМешко IIIКажимеж IIЛешекВладислав IIIМешко IVКонрадХенрикХенрик IIБолеслав VЛешек IIХенрик IVПшемисъл IIВладиславКажимеж III

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. За повечето християнски държави са налице авторитетни и достоверни исторически източници, написани след покръстването. Периодът преди това неслучайно е наричан Тъмните векове.
  2. Според един от възможните преводи на полски: Piast означава на български: Пазител на дома.