Кажимеж I Обновител

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кажимеж Обновител
Пясти
Крал на Полша
Kazimierz I Odnowiciel.jpg
Управление 1040-1058
Наследник Болеслав II
Лични данни
Роден
Починал
19 март 1058 г. (41 г.)
Семейство
Династия Пясти
Баща Мешко II Лямберт
Майка Рихеза Лотарингска
Брак Мария Добронега Киевска
Потомци Болеслав, Владислав, Свентослава
Кажимеж Обновител в Общомедия

Кажимеж I Обновител (на полски: Kazimierz I Odnowiciel) е полски княз, от династията на Пястите през 11 век.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Кажимеж I е син на Mешко II, крал на Полша, и Рихеза Лотарингска († 1063), дъщеря на рейнския пфалцграф, най-възрастната дъщеря на лотарингския пфалцграф Ецо и Матилда Саксонска, дъщеря на император Ото II и Теофано. По бащина линия той е внук на Болеслав I Храбри. Кажимеж I е брат на Гертруда, омъжена за Изяслав I, велик княз на Киевска Рус и на Рихеза, омъжена за по-късния унгарски крал Бела I.

Смъртта на баща му през 1034 г. хвърля страната в тежка социално-политическа криза. Големите аристократи и духовници вдигат бунт против княза и майка му, и ги изгонват от страната. В Полша започва борба между шляхтата и селяните, въведената християнска вяра навлиза в упадък, населението страда от разбойниците и общото беззаконие, държавната власт е запазена само в градовете. Селското въстание от 10371038 г. по своя размах е едно от най-големите народни въстания от това време. От Полша се отделят Померания и Мазовия, където се утвърждават местни династии. Разклатени са самите основи на полската държава. Последният удар е нашествието през 1038 г. на чешкия княз Бретислав I, който завладява Гнезно, изнася мощите на Свети Адалберт и отново присъединява Силезия към владенията на чешката корона.

Кажимеж отначало живее в Унгария при крал Ищван I, а след това при майка си в херцогство Саксония. Опасявайки се от възстановяване на езичеството в Полша и от подчинението ѝ на Чехия, на помощ на Кажимеж идва император Хайнрих III. С помощта на германските войски на Конрад II през 1039 г. Кажимеж си възвръща властта в Полша. Селското въстание е потушено, аристократите са умиротворени. Но за помощта на императора князът е принуден да плати висока цена: Полша признава сюзеренитета на Свещената Римска империя.

През 1042 г. Кажимеж се жени за сестрата на Великия княз на Киев Ярослав, Мария Добронега. С помощта на руските войски, Кажимеж успява да възстанови властта на Полша над Мазовия през 1047 г. Позицията на императора обаче не позволява на княза да си върне Поморието: само Източна Померания признава властта на Полша, а Западна Померания остава част от империята. През 1054 г. на полската държава, с цената на плащане на данък на Чехия, е върната Силезия.

Вътре, в държавата, Кажимеж се опитва да издигне авторитета на княжеската власт и да спомогне за утвърждаването на християнската вяра чрез построяването на църкви и манастири. Резултатът от управлението на Кажимеж I е възстановяване на държавата, за което обаче Полша временно губи независимостта си.

Брак и деца[редактиране | редактиране на кода]

  • (1042) Добронега, сестра на Ярослав Мъдри, велик княз на Киевска Рус
Болеслав II Щедри (1042–1081), княз и крал на Полша (1058–1079)
Владислав I Херман (1043–1102), княз на Полша (1079–1102)
Мешко (16 април 1045 – 6 декември 1065)
Светослава (1048 – 1 септември 1126), омъжена (1062) за Вратислав II, крал на Чехия.
Мешко II Лямберт
Герб на Полша
Крал на Полша
(1040 – 1058)
Болеслав Щедри