Померелия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Померелия
      
Герб
Герб
Померелия в Общомедия

Померелия (Гданска Померания, Източна Померания) (на полски: Pomorze Gdańskie; на немски: Pommerellen; на кашубски: Pòrénkòwô Pòmòrskô) е исторически регион в Северна Полша. Столица е град Гданск.

География[редактиране | редактиране на кода]

Регионът е разположен край брега на Балтийско море. Обхваща почти цялото Поморско войводство, както и северните части на Куявско-Поморското войводство.

Померелия и Лемборско-Битовската земя

Граници[редактиране | редактиране на кода]

На запад граничи със Западна Померания, на изток река Висла го разделя от пруската област Помезания, на юг граничи с Куявия и Хелминската земя и на север граничи с Балтийско море.

История[редактиране | редактиране на кода]

За първи път Източна Померания е присъединена към Полша от княз Мешко I Пяст. През 1308 година областта е завладяна от Тевтонския орден, който я управлява до 1466 година. Според Втория Торунски мирен договор от 1466 година Померелия става част от полската провинция Кралска Прусия. При първата подялба на Жечпосполита през 1772 година областта става част от Кралство Прусия и е включена в състава на провинция Западна Прусия. След края на Втората световна война е върната на Полша.

Градове[редактиране | редактиране на кода]

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Гданска Померания Архив на оригинала от 2010-08-20 в Wayback Machine.