Елишка Пршемисловна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Елишка Пршемисловна
Eliška Přemyslovna
кралица на Чехия
Busta Eliška Přemyslovna.jpg
Родена
Починала
Погребана Прага, Чехия

Религия християнство
Управление
Период 1310 – 1330
Коронация 7 февруари 1311
Наследник Беатрис Бурбонска
Lev erb kunhuta.jpg
Семейство
Род Пршемисловци
Баща Вацлав II
Майка Гута Хабсбургска
Братя/сестри Анна Пршемисловна
Вацлав III
Съпруг Ян Люксембургски (1310)
Деца Карл IV
Маргарита Люксембургска
Бон Люксембургска
Йохан Хайнрих (Люксембург)
Анна Люксембургска
Елишка Пршемисловна в Общомедия

Елишка Пршемисловна (на чешки: Eliška Přemyslovna) е чешка кралица и майка на свещения римски император Карл IV.

Произход и ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 20 януари 1292 година в Прага, Чехия. Дъщеря е на чешкия крал Вацлав II и на германската принцеса Гута Хабсбургска. Майка ѝ умира, когато Елишка е на пет, а няколко години по-късно баща ѝ се жени за една полска принцеса от рода на Пястите.

До тринадесетата си година Елишка живее заедно със сестра си Анна. По-късно постъпва в манастира на леля си Кунигунда, която оказва голямо влияние върху възпитанието на племенницата си.

През 1306 г. е убит братът на Елишка— крал Вацлав III, и на чешкия престол се възкачва зет ѝ Хайнрих— съпруг на сестра ѝ Анна Пршемисловна. Короната на Хайнрих обаче е оспорена от Рудолф Хабсбургски, който успява да завладее Чехия и се жени за вдовицата на Вацлав II. По това време Елишка се премества да живее в Пражкия замък заедно с вдовицата на брат си – Виола.

През 1307 г. властта отново преминава в ръцете на Хайнрих и Анна, които правят планове да омъжат Елишка за Ото фон Льобдабург. Елишка обаче категорично отказва и между двете сестри избухва скандал.

Брак с Ян Люксембурски[редактиране | редактиране на кода]

Тези неспирни войни довеждат до такава умора, че по инициатива на Ордена на цистерцианците, все още близък на Пршемисловната династия, е намерено друго решение. Императорът на Свещената римска империя – Хайнрих VII, граф на Люксембург, издейства от Бохемската Диета избирането на своя син Ян за крал. През август 1310 година в Шпайер младият, 14-годишен принц, получава от своя баща короната и се жени за Елишка, която се е скрила в манастира „Свети Иржи“.[1]

През 1310 г. в Чехия нахлуват войските на Ян Люксембургски. Кралят и кралицата бягат от Чехия в Каринтия, където Анна умира през 1313 г.


Кралица на Чехия[редактиране | редактиране на кода]

Елишка се омъжва за Ян, заедно с когото е коронована за кралица на Чехия на 7 февруари 1311.

Първите години от брака на Елишка и Ян Люксембургски се оказват критични, тъй като в продължение на шест години те не успяват да се сдобият с мъжки наследник, който да осигури наследяването на чешката корона за потомците на Люксембургите и да лиши от това им право потомците на сестрите на Елишка. Едва през 1316 г. Елишка ражда сина си Карл.

С времето Елишка става все по-подозрителна към съпруга си, чиито политически възгледи се различават от нейните. През 1319 г. е разкрит дворцов заговор за детронирането на Ян и Елишка и за възцаряването на сина им Карл. Въпреки че заговорниците са наказани, Елишка търси по-сигурно място за себе си и децата си по-далеч от столицата и се премества в замъка в Мелник.[2]

Отношенията между двамата съпрузи стават все по-обтегнати, след като Ян лишава Елишка от грижите за децата им. Напрежението между двамата рефлектира върху отношението към самата Елишка— тя постепенно изпада в пълна изолация и е принудена да замине за Бавария, след като действията ѝ срещу Ян и благородниците му достигат до открита враждебност. В Бавария Елишка ражда последните си деца— близначките Анна и Елишка. Кралицата се завръща в Чехия през 1325 г. Въпреки че съпругът ѝ я смята за много болна, тя живее още пет години. Последните години от живота ѝ са белязани от постоянна липса на пари, което не ѝ позволява да държи собствен кръг от придворни.

Елишка Пршемисловна умира от туберкулоза на 28 септември 1330 г. в Прага.


Бюстове на Елишка и Ян

Потомци[редактиране | редактиране на кода]

Елишка Пшемисловна и Ян Люксембургски имат седем деца:


Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Бернар Мишел. „История на Прага“, изд. Рива 2009 г, стр.48
  2. Томек, Вацлав Владивой „История Чешского королевства“ изд. Издание книгопродавца – С. В. Звонарёва, 1868, стр=843