Анна Пршемисловна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Анна Пршемисловна (на чешки: Anna Přemyslovna) е чешка кралица, дъщеря на крал Вацлав II и съпруга на крал Хайнрих от Каринтия.

Анна е родена през 1290 г. Тя е най-голямата от преживелите дъщери на чешкия крал Вацлав II и на германската принцеса Гута Хабсбургска. Остава без майка, когато е на седем години. През 1306 г. Анна е омъжена за херцога на Каринтия Хайнрих. Същата година умира братът на Анна — крал Вацлав III, след което чешките аристократи избират съпруга ѝ за нов крал на Чехия и Полша. Властта на Анна и Хайнрих обаче е оспорена от Рудолф Хабсбургски, който успява да се наложи и принуждава Анна и Хайнрих да избягат в Каринтия. Рудолф обаче умира през 1307 г. и властта в Чехия отново преминава в ръцете на Анна и съпруга ѝ.

Анна и Хайнрих се опитват да омъжат по-малката сестра на Анна – Елишка, за Ото фон Льобдабург, но Елишка категорично отказва да го направи, което нагнетява отношенията между двете сестри. През 1310 г. сестрата на Анна се омъжва за друг претендент за чешката корона - Ян (Йоан) Люксембургски, който обсажда чешката столица през 1310 г. Остнали без подръжници, Анна и Хайнрих отново бягат в Каринтия, където Анна умира бездетна на двадесет и две годишна възраст. След смъртта ѝ Ханрих се жени още два пъти.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Anne of Bohemia (1290–1313)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.