Баязид II

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Баязид II
Султан на Османската империя
Баязид II 
Роден: 3 декември 1447 г.
Починал: 26 май 1512 г. (64 г.)
Tughra of Bayezid II.JPG

Баязид II (на османски турски: بايزيد ثانى, Bāyezīd-i sānī, на турски: II.Bayezid или II.Beyazıt;управлява в периода 19 май 1481 г. – 25 април 1512 г.) е 8-ия султан на Османската империя.

Спорна историческа личност, той поема управлението на една от най-големите империи на Средновековието и прави много за консолидиране и закрепване на османската власт в новозавладените територии. Пълното му титулуване гласи Emiru'l-Mü'minîn Sultanu'l-Guzat ve'l-Mücahidîn Nâsiru's-Seriat ve'l-Milleti ve'd-Din Giyâsu'l-Islâm ve Muinu'l-Müslimîn Sultan Bâyezid[1]. На 13 май 1512 г. е свален от престола от еничарите и заместен със сина му Селим I. Отровен на 26 май 1512 г. по пътя към мястото на изгнанието.

След смъртта си Мехмед Завоевателя оставя двама синове – Баязид и Джем /Зизим/. Съгласно Закона за братоубийството е следвало по-младият да бъде убит. Джем успява да стигне до остров Родос с идеята да получи убежище от Ордена на свети Йоан Ерусалимски /известен днес като Малтийски орден/, владеещ по това време острова. Някои християнски владетели виждат веднага възможността за образуване на антимюсюлманска коалиция и отблъскване на османците от Европа. Особено деен в това отношение е маджарският крал Матияш Корвин, който твърди, че повечето от пашите в Румелия биха подкрепили претендента Джем. Според някои сведения вместо това Джем е използван от ордена, за да изнудват Баязид, който е плащал солидна годишна издръжка. Държан като заложник в различни замъци в Европа, Джем умира в Капуа на 25 февруари 1495 г. Анализът сочи, че откупът, платен от Баязид, му осигурява двоен успех – изолация на претендента за престола му и конфронтация между евопейските държави кой да приюти Джем и да получи издръжката за него. Може да смятаме, че този ход осигурява преживяването на Османската империя във вътрешно и външнополитически план в едно време на нови кръстоносни походи и настръхнала Европа (виж Орден на Дракона).

Друга известна заслуга на Баязид към историята е фактът, че предлага транспорт и убежище за преследваните от Испанската Реконкиста иберийски евреи (виж изгонване на евреите от Испания). Султанът на Османската империя бързо вижда потенциалната полза от този приток на квалифицирано и способно градско население. Много от тези изгнаници са настанени в земите на съвременна България (виж история на евреите по българските земи). Неговите ханъми са Нигяр Хатун, Ширин Хатун, Гюлрух Хатун, Бюлбюл Хатун, Хюснюшах Хатун, Гюлбахар Хатун, Ферахсад Хатун и Айше Хатун. Майка на наследника му Селим Първи Явуз е Гюлбахар Хатун а майка на другия му оцелял до зрялост син принц Ахмед е Бюлбюл Хатун.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]