Мехмед IV

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мехмед IV
محمد رابع
Султан на Османската империя

Роден
Починал
Погребан Истанбул, Турция

Религия Ислям
Семейство
Род Османски султан
Баща Ибрахим I
Майка Хатидже Турхан валиде султан
Съпруга Гюлнуш Султан
Деца Мустафа II
Ахмед III
Подпис Tughra of Mehmed IV.JPG
Мехмед IV в Общомедия

Мехмед IV е 19-ият султан на Османската империя, роден на 2 януари 1642 в Константинопол. Първо дете на султан Ибрахим I и Хатидже Турхан валиде султан.

След заговор, едва шестгодишен се възкачва на престола. През първите три години от управлението му регенти са майка му и влиятелната му баба Кьосем Махпейкер валиде султан. На 2 септември 1651 година обаче Хатидже Турхан заповядва султанката-баба да бъде удушена. Следва поредица от смени на велики везири, през 1656 Хатидже Турхан назначава Кьопрюлю Мехмед паша на поста.

По време на управлението на везира Османската империя заздравява позициите си на световна сила. Бюджетът се стабилизира. Кьопрюлю Мехмед умира през 1661 година и на негово място е назначен синът му Фазъл Ахмед паша. По време на петнадесетгодишното управление на Ахмед паша Османската империя достига най-голямото си териториално разширение за всички времена. Завладени са нови територии в Централна Европа. На 3 ноември 1676 година пашата умира и на поста е назначен доведеният му брат Кара Мустафа паша. През 1683 година е предприета втора неуспешна обсада на Виена.

Заради неуспеха пашата е свален от поста и убит. Засилва се и негодуванието срещу султана. Той провежда многобройни ловни кампании в Източна Тракия и прекарва повече време в Одрин, отколкото в Истанбул. През 1687 година Мехмед IV е детрониран и изпратен в Одрин, където на 6 януари 1693 г. умира на 51 години.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]