Махмуд II

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Махмуд II
محمود ثانى
Mahmud II.jpg
Роден
Починал
Погребан Тюрбе на Махмуд II, Истанбул, Турция

Религия Ислям
Osmanli-nisani.svg
Семейство
Род Османски султан
Баща Абдул Хамид I
Майка Накшидил валиде султан
Братя/сестри Мустафа IV
Съпруга Безмиалем
Пертевниял валиде султан
Деца Абдул Меджид I
Абдул Азис
Подпис Tughra of Mahmud II.JPG
Махмуд II в Общомедия

Махмуд II е 30-ият султан на Османската империя от 28 август 1808 до 1 юли 1839 г. Роден на 20 юли 1785 г. в Константинопол. Умира от туберкулоза.

Идва на власт в резултат от братоубийство на султан Мустафа IV.

Управлението на Махмуд II бележи началото на края на Османската империя, който настъпил по-рано от век след смъртта на този султан. Започва да провежда т.нар. реформи на Махмуд II.

Баща му е Абдул Хамид I (17251789), майка – Накшидил валиде султан (17661817). Той успява да реформира и изведе държавата от смутното кърджалийско време от края на XVIII век и началото на XIX век. През 1826 г. по негова заповед е ликвидиран еничарския корпус. Премахва остарялата тимарска система. Създава Министерски съвет на мястото на Дивана.

Неговото реформаторско и революционно за ориенталските представи и възприятия управление бележи „началото на края“ на Османската империя и династия. На Веронския конгрес, последвал Виенския, е дефиниран като казус източният въпрос, касаещ наследството на „болния човек край Босфора“.

Наследен е от синовете си Абдул Меджид I и Абдул Азис, управлявали империята до избухването на Априлското въстание в българските земи.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]