Мехмед III

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мехмед III
Султан на Османската империя
Мехмед III 
Роден: 26 май 1566 г.
Починал: 22 декември 1603 г. (37 г.)

Мехмед III е 13-ият султан на Османската империя. Погубил 19-те си братя. Загубил Молдова, Трансилвания и Влашко.Известен бил с прякора Казана.

Възкачва на престола през 1595 и веднага екзекутира 19 от братята си , страхувайки се от заговор от тяхна страна. Точно този страх е  причината да въведе  вредният  обичай  принцове да не участват в управлението, докато бащата е жив ( както е правено досега )  и ги е  заключвал  в харема , в помещения " Kafes "(" клетка" ) .

В началото на царуването на Мехмед III е бил арестуван в Цариград руският  посланик Данило Ислениев, който  след това изчезва без следа .

Успехите на  австрийците по река Дунав  предизвикали  в Константинопол  въстания сред народа и еничарите . По настояване на Великия везир и шейх -ул -Ислам Мехмед III, през 1596 г. се отправя  с армията си в Унгария , печели битката при Kерестец , но не се възползва от това и се връща в Константинопол към  своя живот.

В азиатските райони завладяни от персите е имало въстания , в които са се намесили и персите . Вътрешното управление се  разстройва, а също така и  управлението на войските . С управлението на Мехмед III започва упадъка на Османската империя.

Въпреки, че Мехмед III  е бил развратен, покварен  и кръвожаден (особено в преследването си към християните ), той е  обичал литературата и поезията, с които се е занимавал сам.

Енциклопедически речник на  Брокгауз и Ефрон (1890—1907).