Мехмед III

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мехмед III
Султан на Османската империя
Мехмед III 
Роден: 26 май 1566 г.
Починал: 22 декември 1603 г. (37 г.)

Мехмед III е 13-ият султан на Османската империя. Погубил 19-те си братя. Загубил Молдова, Трансилвания и Влашко. Известен бил с прякора "Казана".


Възкачва на престола през 1595 г. и веднага екзекутира 19 от братята си, страхувайки се от заговор от тяхна страна. Точно този страх е причината да въведе вредния обичай принцове да не участват в управлението докато бащата е жив (както е правено до този момент) и ги е заключвал в харема, в помещения "Kafes" ("клетка").

В началото на царуването на Мехмед III е бил арестуван в Цариград руският посланик Данило Ислениев, който след това изчезва без следа.

Успехите на австрийците по река Дунав предизвикали в Константинопол въстания сред народа и еничарите. По настояване на Великия везир и шейх-ул-Ислам Мехмед III, през 1596 г. се отправя с армията си към Унгария, печели битката при Kерестец, но не се възползва от това и се връща в Константинопол към своя живот.

В азиатските райони завладени от персите е имало въстания, в които са се намесили и персите. Вътрешното управление се разстройва, а също така и  управлението на войските. С управлението на Мехмед III започва упадъка на Османската империя.

Въпреки, че Мехмед III е бил развратен, покварен и кръвожаден (особено в преследването си към християните), той е обичал литературата и поезията, с които се е занимавал сам.

Енциклопедически речник на Брокгауз и Ефрон (1890—1907).