Ибрахим I

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ибрахим I
إبراهيم
султан на Османската империя

Роден
Починал
18 август 1648 г. (32 г.)
Истанбул, Османска империя

Религияислям
Псевдоним„Дели“
Семейство
РодОсманска династия
БащаАхмед I
МайкаКьосем Султан
Братя/сестриОсман II
Мурад IV
ПартньорХатидже Турхан
ДецаМехмед IV
Подпис
Ибрахим I в Общомедия

Ибрахим I е 18-ият султан на Османската империя, управлява в периода 9 февруари 1640 – 8 август 1648 година. По-късно е наречен Дели (Лудия) заради неадекватното си поведение. Свален от престола и удушен, заместен от сина си Мехмед IV.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 5 ноември 1615 година. Син е на султан Ахмед I и Кьосем Султан.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

След смъртта на султан Мурад IV Ибрахим е единственият оцелял принц от османската династия и се възкачва на трона на 9 февруари 1640 г.

По време на четири години от неговото царуване Велик везир е Кеманкеш Мустафа паша, който поддържа Османската империя стабилна, като прави реформа във валутата с цел да стабилизира икономиката, както и ограничава властта на провинциалните управители.

През 1645 г. започва Кандийската война. Причината за нея е пленяването на османски кораб, на който били кадията на Мека, над 30 наложници от султанския харем и главният черен евнух. Военните действия се свеждат до обсадата на Кандия, която продължава 21 години.

През 1647 г. Ибрахим се жени за Хюмашах Султан. През 1648 г. еничарите и членовете на улемата се вдигат на бунт, след което на 8 август същата година Ибрахим е заловен и затворен в двореца Топкапъ. На 18 август 1648 г. Ибрахим е удушен и погребван в „Света София“.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]