Ахмед I

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ахмед I
احمد أول
Султан на Османската империя

Роден
Починал
Истанбул, Османска империя
Погребан Истанбул, Турция

Религия Ислям
Управление
Период 1603 – 1617
Предшественик Мехмед III
Наследник Мустафа I
Osmanli-nisani.svg
Семейство
Род Османски султан
Баща Мехмед III
Майка Хандан Султан
Братя/сестри Мустафа I
Съпруга Махфируз Хатидже Султан
Кьосем Султан
Фатма Хатун
Деца Осман II
Мехмед
Мурад IV
Баязид
Сюлейман
Селим
Хюсеин
Касъм
Ибрахим I
Подпис Tughra of Ahmed I.JPG
Ахмед I в Общомедия

Ахмед I е 14-ият султан на Османската империя, наследил баща си Мехмед III на 22 декември 1603 г., едва 14-годишен.

Възобновяването на ирано-османския конфликт и очертаващите се неблагоприятни резултати от войната в Европа съвпадат с началото на управлението на султана. Той поема кормилото на империята в неспокойно за нея време.

За разлика от своите предшественици, той не се възползва от законното си право на братоубийство. Животът на брат му Мустафа е запазен. Управлението на султана започва без кръвопролитие. Поради своето непълнолетие новият султан винаги се е намирал под влиянието на своите роднини и близки. Той има тежък характер и е фанатично привързан към каноните на исляма и принципите на шериата. Безкомпромисен е към предателите на държавата. Обича много лова и конните състезания – джирит. Поклонник е на поезията и е автор на добри стихове.

Води неуспешна война с Персия. Има 3 брака. Първият му брак е с Махфируз Хатидже Султан, вторият – с Кьосем Султан (любовта на живота му), последният, трети, е с Фатма Хатун. Наследен е от брат си Мустафа I.

В периода 1609 – 1616 по указ на Ахмед I е построена джамията Ахмедийе. Другото име на този мюсюлмански архитектурен паметник е Синята джамия. След смъртта си през 1617 г. султанът е погребан в мавзолея, в близост до Синята джамия. Тъй като през цялото си управление се е борел за благосъстоянието на хората, султан Ахмед I е останал в Османската история като един от най-човечните, справедливи и положителни владетели.

Историята на султан Ахмед и неговата любима Кьосем оживява в турския исторически сериал – Великолепният век: Кьосем. Списъкът с великите везири при управлението на султана е следният: Малкоч Явуз Али паша, Лала Мехмед паша, Дервиш Мехмед паша, Куюучу Мурат паша, Гумулчинели Дамат Насух паша, Окуз Кара Мехмед паша, Дамат Халил паша.

Едно от първите решения на новия султан е да заточи баба си, Сафийе султан, в Стария дворец в Одрин.

Под въздействието на Кьосем султанът заточва първата си съпруга Махфируз Хатидже султан в Стария дворец, където тя прекарва остатъка от живота си. На 12 ноември 1605 г. неочаквано умира майката на Ахмед I – Хандан Валиде султан. Султанът много трудно преживява тази огромна загуба.

Умира на 22 ноември 1617 от коремен тиф. Погребан е в мавзолея, намиращ се до Синята Джамия.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]