Кара Мустафа паша

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кара Мустафа
велик османски везир
Кара Мустафа 
Роден: 1633
Починал: 25 декември 1683

Кара Мустафа (на турски: Merzifonlu Kara Mustafa Paşa) е велик везир и военачалник на Османската империя. Той е централна фигура в опитите за разширяване на империята в Централна и Източна Европа.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в турско семейство на военен, но е осиновен от влиятелната фамилия Кьопрюлю и бързо след това израства в йерархията на армията. Стига до главнокомандващ на турския флот. Християнските източници от епохата го описват като алчен и жесток човек. Вероятно оттам идва и прякорът му Кара (черен).

Става велик везир през 1676 година[1] при султан Мехмед IV, когото убеждава да обяви война на император Леополд I и поема командването на турската армия. Начело на 300 000 войници[2] той претърпява неуспех при обсадата на Виена и е разбит от Ян Собиески[3] (12 септември 1683 година). Разбит е втори път при Паркани. Султанът е принуден да го накаже със смърт[4] и по негова заповед е удушен с копринена връв в Белград като по няколко човека обтягат връвта от двете страни. Това е своеобразен ритуал на смъртна присъда за високопоставени личности. Последните му думи са: „Проверете дали възелът е добре стегнат!“. И всичко това пред очите на семейството му.

Източници[редактиране | редактиране на кода]