Рюстем паша

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Рюстем паша (на османски турски: رستم پاشا, на хърватски: Rustem-paša Opuković, на турски: Damat Rüstem Paşa; ок. 150010/12 юли 1561) е османски държавник, велик везир и зет на Сюлейман Великолепни.

Рюстем паша има босненски произход от сараевското семейство Опукович или Чигалич.

За народността му няма преки данни, предвид османската практика да не се отбелязва етноса, а религията. Въпреки това, някои източници смятат, че той е хърватин [1] от Скрадин, а други, че е сърбин или с произход от албанските земи. Рюстем паша има два братя – Синан паша, който е капудан, т.е. командир на османския флот и Мустафа бей, както и сестра Нефисе.

Още от дете с брат си Синан са обучени и получили възпитанието си Ендерун. През 1526 г. Рюстем паша взема участие в битката при Мохач като силахтар, т.е. султански оръженосец, след което е назначен за мирахур, т.е. е начело на султанските конюшни, а от 1533 г. е бейлербей на Диарбекир, а от 1538 и на цяла Анатолия. През 1539 г. е вече член на дивана като трети везир.

На 26 ноември 1539 г. получава съгласието на султан Сюлейман Великолепни да вземе за жена дъщеря му Михримах Султан, сдобивайки с титлата „дамат“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Lybyer, Albert Howe. The government of the Ottoman empire in the time of Suleiman the Magnificent. Cambridge, Massachusetts, Harvard University Press, 1913. OCLC 1562148.