Мехмед Кьопрюлю

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мехмед Кьопрюлю
османски политик

Роден
Починал
Одрин, Османска империя
Погребан Истанбул, Турция
Семейство
Род Кьопрюлю
Деца Фазъл Ахмет паша
Фазъл Мустафа паша
Мехмед Кьопрюлю в Общомедия

Кьопрюлю Мехмед паша (на албански: Mehmed Pashë Kypriljoti; на османски турски: كوپريلی محمد پاشا) е османски политик от албански[1][2][3] произход. Той е велик везир през 1656 – 1661 година и основоположник на влиятелния род Кьопрюлю.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Кьопрюлю Мехмед е роден около 1575 година в Рошник край Берат и е взет на османска служба по силата на кръвния данък.[4] След служба в двореца в Цариград е изпратен в Кьопрю (днес наречен Везиркьопрю в негова чест), откъдето идва прозвището му. Покровителстван от Гази Хюсрев паша, той бързо се издига,[4] заемайки различни държавни служби в столицата.

През 1644 година Кьопрюлю Мехмед получава ранг на паша и става бейлербей на Трабзон.[1] През 1647 година става управител на Егри, през 1648 година – на Караман, а през 1650 година – на Анадола. През 1652 година за кратко е везир, но е отстранен поради дворцови интриги.[4]

През 1656 година Османската империя изпада в тежка криза след поредица неуспехи в Критската война и блокирането на Дарданелите от венецианския флот, последвани от провалил се опит за сваляне на султан Мехмед IV. В тази ситуация вече възрастният Кьопрюлю Мехмед паша е назначен за велик везир, като получава извънредни правомощия и на практика изолира султана от управлението.

Кьопрюлю Мехмед предприема радикални мерки за укрепване на правителството – екзекутира и прогонва от столицата голям брой политически противници, корумпирани чиновници или просто неуспешни военачалници, с помощта на еничарите потушава бунт на спахиите в Цариград и провинциални въстания в Анадола и Сирия.[4] Той пробива блокадата на Дарданелите и постига известни успехи срещу венецианците в Егейско море и утвърждава османската власт в Трансилвания.[1]

Мехмед Кьопрюлю паша умира на 31 октомври 1661 година в Одрин и е наследен като велик везир от сина си Кьопрюлю Фазъл Ахмед паша.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Alexander Mikaberidze. Conflict and Conquest in the Islamic World. Посетен на 22 септември 2012.
  2. CATHAL J. NOLAN. Wars of the Age of Louis XIV, 1650 – 1715: An Encyclopedia of Global Warfare. Посетен на 22 септември 2012.
  3. John Keegan. Who's Who in Military History: From 1453 to the Present Day. Посетен на 22 септември 2012.
  4. а б в г Gabor Agoston, Bruce Alan Masters. Encyclopedia of the Ottoman Empire. Посетен на 22 септември 2012.
Бойнуяралъ Мехмед паша велик везир на Османската империя (15 септември 1656 – 31 октомври 1661) Кьопрюлю Фазъл Ахмед паша