Хадим Синан паша

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хадим Синан паша
Hadım Sinan Paşa
османски велик везир
Роден
село близо до Фоча
Починал

Религия Ислям

Хадим Синан паша (на турски: Hadım Sinan Paşa) (1459 - 1517 г.) е велик везир при султан Селим I.

Според венециански документи Хадим Синан паша е от босненско потекло и произхожда от знатния род Боровинич. Роден е в село близо до Фоча[1]. Неговият предшественик Тврътко Боровинич (ок. 1417–1446) е близък родственик на босненския войвода Радослав Павлович († 1441 г.), на когото служил.

От декември 1446 г. Хадим Синан паша е санджакбей на Босна[2]. Между 1504 и 1506 г. е санджакбей на Херцеговина[3], а от 1506 до 1513 г. - на Смедерево[4].

През 1514 г. е бейлербей на Анадола и същата година в битката при Чалдиран командва десния фланг. Отличил се в това сражение, Хадим Синан паша получава по-престижния пост бейлербей на Румелия[5].

През 1516 г. е назначен за велик везир. Участва активно при завладяването на Египет и Сирия. На 22 януари 1517 г. той се сражава в битката при Райдание в Египет. Според османската традиция султанът винаги воюва в централната част на войската, но в тази битка по изключение Селим I решава лично да заобиколи с част от силите египетската армия и поставя на своето обичайно място в центъра Хадим Синан паша. Битката е успешна за османците и мамелюците са разбити, но в последния момент конницата им се хвърля срещу централните турски сили и убива Синан паша, мислейки го за султана[6].

Източници[редактиране | редактиране на кода]