Соколлу Мехмед паша

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Соколлу Мехмед паша
Sokollu Mehmet Paşa
велик везир на Османската империя
Sokullupasa.jpg
Роден
1505 г.
Починал
11 октомври 1579 г. (74 г.)
Националност Flag of the Ottoman Empire.svg Османска империя
Семейство
Баща Димитрийе Паша
Съпруга Есмихан Султан (ж.1562 –1579)
Соколлу Мехмед паша в Общомедия

Соколлу Мехмед паша или Мехмед паша Соколович (на турски: Sokollu Mehmet Paşa, на сръбски: Мехмед-паша Соколовић или Mehmed-paša Sokolović) е османски военен и държавник от 16 век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е като Байца Ненадич около 1505 година в село Соколовичи близо до град Рудо, Османска империя (днес в Босна и Херцеговина), в православно сръбско семейство от Херцеговина. Като дете е изпратен в манастира Милешева като послушник. През 1521 е отведен в Одрин, където е помохамеданчен, приема името Мехмед и в продължение на дълги години служи в еничарския корпус. Участва във военните походи на империята – през 1526 в битката при Мохач, през 1529 в първата обсада на Виена, а през 1534 в поход в Персия.

От 1543 година заема високи длъжности в Османската империя. През 1546 умира Хайредин Барбароса и Мехмед е назначен за главнокомандващ флота. През 1549 Мехмед паша напуска поста, за да замени като румелийски бейлербей Семиз Али паша, който става втори везир. Като румелийски бейлербей той се проявява при войната за Трансилвания в т.нар. „Малка война“ в Унгария и обсадата на Егер през 1552. Участва и в похода срещу Грузия през 1552 – 1553, а през 1554 вече е трети везир в султанския съвет.

През 1562 се жени за дъщерята на Селим ІІ – Есмихан Султан, с което си осигурява владетелското благоразположение и развитие в кариерата. През юни 1565 година е назначен от султан Сюлейман I Великолепни (1520 – 1566) за велик везир, а при управлението на сина му Селим II (1566 – 1574) държи в свои ръце управлението на цялата империя, докато султанът се отдава на удоволствията си.

Селим II умира на 12 декември 1574 г. и престола заема неговият син – султан Мурад III (1574 – 1595), който също не проявява интерес към държавните дела, но за разлика от баща си няма такова доверие към Соколлу, чието влияние и власт започват да отслабват, въпреки че запазва поста си на велик везир. Благодарение на неговите протекции двама негови близки родственици от рода Соколовичи стават Печки патриарси – Макарий Печки и Антоний Печки.

На 11 октомври 1579 година в Цариград великият везир Соколлу е нападнат от дервиш и убит.

Наследство[редактиране | редактиране на кода]

Успоредно със своята политика, Мехмед паша остава в историята и с мащабното си строителство. По негова поръчка се строят джамии, медресета, странноприемници, кервансараи, пътища, мостове.

Смята се, че именно Соколлу Мехмед паша убеждава Синан да построи знаменития Вишеградски мост на река Дрина, добил известност с романа на Иво Андрич, награден с Нобелова награда, „Мостът на Дрина“.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]