Есмихан Султан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други личности с името Есмихан Султан.

Есмихан Султан
سيدة تهب سلطان خان
османска принцеса
Родена
Починала
1585 г. (41 г.)
Погребана Света София, Турция
Семейство
Род Османска династия
Баща Селим II
Майка Нурбану Султан
Братя/сестри Мурад III
Съпруг Соколлу Мехмед паша

Есмихан Султан е османска принцеса, дъщеря на султан Селим II (1566 – 1574) и жена на великия везир Мехмед паша - Соколлу (1565 – 1579).

Османската принцеса е свързана с историята на българското селище Бобошево. В османски регистър от 1573 г. Бобошево се споменава, като частно владение, мюлк, на Есмихан Султан, дъщеря на султан Селим II и жена на великия везир Мехмед паша – Соколлу. Всъщност това е подробен описен дефтер за Кюстендилския санджак от 1570 г. В него се казва, че селата Бобошево и Илковци се дават като мюлк на „Нейно величество Есмихан Султан", като населението се освобождава от плащането на някои данъци и повинности, а също така и от събирането на момчета за еничари. В тези селища се забранява и достъпът на държавни чиновници. Дефтерът за тази година регистрира в Бобошево 330 домакинства и споменава плащането на пазарна такса, което показва, че там е имало тържище.

Надарено с такива важни привилегии, населението не било обезпокоявано от никого и продължило да живее и се развива сравнително свободно, както и по-рано. Неслучайно през 15 – 17 век в Бобошево и района са съградени множество църкви, от които са запазени църквите „Свети Илия“, „Свети Димитър" и „Свети Атанасий" в Бобошево и „Света Петка“ и „Свети Никола“ в съседното село Вуково. След 1839 г. обаче, всички привилегии на отделни християнски селища били премахнати: от фермана на султан Абдул Азис (1861 – 76) от 25.08.1861 г. се вижда, че Бобошево се облага с данъци, от които дотогава е било освободено.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]