Нурбану Султан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Нурбану Султан (1525 – 1583) е венецианска благородничка, наложница на османския султан Селим II. Тя е майка и валиде султан на Мурад III.

Нурбану е родена през 1525 г. на гръцкия остров Парос, тогава владение на Венеция, с името Сесилия Вениер-Бафо. Тя е дъщеря на Виолант Бафо и Николо Вениер. През 1537 г. турците завладяват остров Парос, а Сесилия е пленена и отведена в Истанбул, където попада в харема на принц Селим, който през 1566 г. заема престола като султан Селим II. В Истанбул Сесилия получава името Нурбану („принцеса на светлината“). Тя става любима наложница на Селим ll, на когото през 1546 г. ражда и син, бъдещия Мурад III. Когато Селим II умира през 1574 г. Нурбану прикрива смъртта му, като в продължение на дванадесет дни крие тялото на покойния султан в леден блок до завръщането на сина им Мурад от Маниса.

След възцаряването на сина ѝ Нурбану получава титлата Валиде султан и започва да управлява от негово име заедно с великия везир Мехмед паша - Соколлу. Нурбану води активна кореспонденция с френската кралица Катерина Медичи и по време на деветгодишното си управление провежда провенецианска политика, която ѝ спечелва омразата на Република Генуа. Нурбану Султан умира при мистериозни обстоятелства през 1583 г. Според слуховете тя е отровена от генуезки агент.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Nurbanu Sultan“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.