Хюма хатун

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хюма хатун
валиде султан
Huma Hatun tomb 7893.jpg
Родена
Починала
1449 г. (49 г.)
Погребана Бурса, Турция
Семейство
Съпруг Мурад II
Деца Мехмед II

Хюма хатун (на турски: Hüma Hatun; † 1449, Бурса) е наложница на османския султан Мурад II и майка на следващия султан Мехмед II.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Произходът ѝ е трудно да бъде определен. Германският историк Франц Бабингер предполага, че е обърната в исляма наложница родена в обикновено славянско християнско семейство, тъй като произхождащите от знатни родове съпруги на султаните според османската традиция изрично биват упоменати в изворите. Освен това никъде в източниците не е отбелязано нейното име, а е наричана само с титлата си „хатун“. Също така в документите се среща и записът „госпожа, дъщеря на Абдула“, което отново набляга на нейния немюсюлмански произход[1]. Името Хюма (в превод от персийски „райска птица“) ѝ е дадено от по-късни изследователи.

Отново Бабингер отбелязва, че султан Мурад II предпочита пред Мехмед по-големите си синове Ахмед и Алаедин Али, като причината за тази неприязън според него е майката на Мурад, чужденка-християнка по произход. Хийт Лоури изказва предположение, че Хюма е бивша робиня от славянски или гръцки произход[2]. Византийските източници от това време също съобщават за чуждестранното потекло на Хюма. Изказано е предположение, че е италианка на име Стела похитена от пирати на 7-годишна възраст и дадена в харема на султана. Тази хипотеза обаче е определена като недостоверна от изследователите Бабингер и Сакаоглу. Бабингер опровергава и другата популярна версия, появила се през XVI в., че Хюма е френска принцеса.

Хюма хатун умира през 1449 г. и е погребана в Бурса в собствено тюрбе.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]