Франц Бабингер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Франц Бабингер
немски ориенталист
Роден: 15 януари 1891 г.
Починал: 23 юни 1967 г. (76 г.)

Франц Бабингер (нем. Franz Babinger) е немски учен-историк и един от пионерите на специалността тюркология.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

До началото на Първата световна война учи индология в университета в Мюнхен. По време на войната пребивава в Близкия изток, където е и офицер за свръзка към щаба на Мустафа Кемал Ататюрк.

От 1922 година е университетски преподавател и професор в Берлин.

През 30-те години на 20 век пребивава в Румъния където преподава в университетите в Букурещ и Яш.

Завръща се в Западна Германия през 1948 година , когато поема новосформираната катедра "История и култура на Близкия изток и тюркология" в Мюнхенския университет. Пенсионира се през 1958 година.

Франц Бабингер е член на редица научни сдружения по света сред които Баварската академия на науките в Мюнхен, Академията на науките в Гьотинген. Дописен член на Хърватската академия на науките и изкуствата от 1931, и неин член-кореспондент от 1953 година.

Франц Бабингер е един от най-видните османисти в света, който със своя научен интерес и проучвания на историята на Османската империя през 15 и 16 век допринася неимоверно за развитието на тюркологията. Автор е на стотици статии и няколко книги, както и на биография на Мехмед Завоевателя от 1953 година. Биографията на Мехмед Завоевателя е преведена на много езици и оценена изключително високо като исторически труд.

Франц Бабингер е автор на 122 статии за издадената в Лайден (Холандия) "Енциклопедия на исляма". Особено ценни са неговите проучвания и публикации на исторически източници от османско време.