Франц Бабингер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Франц Бабингер
Franz Babinger
германски ориенталист
Franz Babinger vor 1930.jpg
Роден
Починал
23 юни 1967 г. (76 г.)
Научна дейност
Област Лингвистика, история
Образование Мюнхенски университет
Работил в Мюнхенски университет
Берлински университет
Букурещки университет
Яшки университет

Франц Бабингер (на немски: Franz Babinger) е германски учен-историк и един от пионерите на специалността тюркология.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 15 януари 1891 г. във Вайден, Бавария. До началото на Първата световна война учи индология в Мюнхенския университет. По време на войната пребивава в Близкия изток, където е и офицер за свръзка към щаба на Мустафа Кемал Ататюрк.

От 1922 г. е университетски преподавател и професор в Берлин.

През 30-те години на 20 век пребивава в Румъния, където преподава в университетите в Букурещ и Яш.

Завръща се в Западна Германия през 1948 г., когато поема новосформираната катедра „История и култура на Близкия изток и тюркология“ в Мюнхенския университет. Пенсионира се през 1958 г.

Франц Бабингер е член на редица научни сдружения по света, сред които Баварската академия на науките в Мюнхен, Академията на науките в Гьотинген. Дописен член на Хърватската академия на науките и изкуствата от 1931, и неин член-кореспондент от 1953 г.

Франц Бабингер е един от най-видните османисти в света, който със своя научен интерес и проучвания на историята на Османската империя през 15 и 16 век допринася неимоверно за развитието на тюркологията. Автор е на стотици статии и няколко книги, както и на биография на Мехмед Завоевателя от 1953 г. Биографията на Мехмед Завоевателя е преведена на много езици и оценена изключително високо като исторически труд.

Франц Бабингер е автор на 122 статии за издадената в Лайден (Холандия) „Енциклопедия на исляма“. Особено ценни са неговите проучвания и публикации на исторически източници от османско време.

Умира на 23 юни 1967 г. в Драч, Албания, на 76-годишна възраст.