Харем

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Харемът от Густав Буланже
Джулио Розати, Инспекция на новите пристигания, 1858-1917 г., черкесски красавици

Харем (турски: harem от арабското حرم „забранено място, неприкосновен, свят“) е закрита част от дворец или дом, в която живеят жените на мюсюлманите и е забранена за мъжете. Терминът произлиза от Близкия изток. Харемите се състоят от съпруги и конкубини.

История[редактиране | редактиране на кода]

Думата харем е строго приложима само за мюсюлманските домакинства, но системата е била често срещана в среди, където се практикува полигамията.

Златната клетка на османския султан най-често се е състояла от дузина жени, включително и съпруги. Също така помещава и султанската майка, дъщерите и други женски роднини, както и евнухи и робини, които прислужват на жените. През по-късните периоди султанските синове живеели в харема докато навършат 12-годишна възраст, когато се смятало, че е подходящо да се показват на публични и административни места от двореца. Някои жени от османския харем, особени съпругите, майките и сестрите на султана, играели важна политическа роля в османската история и понякога се казва, че империята е управлявана от харем. Хюррем Султан (съпруга на Сюлейман I и майка на Селим II), Нурбану Султан (съпруга на Селим II и майка на Мурад III) и Кьосем Султан (майка на Мурад IV) са били трите най-влиятелни жени в историята на империята.

Султан Ибрахим I, османски владетел от 1640 до 1648, е удавил 280 конкубини от харема си в Босфора. Поне една от тях, Хатидже Турхан, украинка, която е била заловена по време на един от набезите на татарите и продадена в робство, оцеляла царуването му.

Харемът не е просто място, където са живели жените. Там са се раждали бебета и там са растели децата. В пределите на харема е имало пазари, базари, перални, кухни, детски площадки, училища и бани.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Harem в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​