Александра Лисовска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Александра или Анастася (Настя) Лисовска
валиде султан; хасеки султан
Александра или Анастася (Настя) Лисовска 
Родена: 1506 г.
Починала: 18 април 1558 г. (52 г.)

Хюррем Султан ( 18 април 1500 – 1558 ) е съпруга и Хасеки на султан Сюлейман Великолепни, и майка на принц Мехмед, Михримах султан, султан Селим II, принц Баязид и принц Джихангир. Тя е била една от най-силните жени в Историята на Османската империя и най-важната фигура по време на периода, известен като „Султанатът на жените“ Тя постига голяма сила и влияние в политиката на Османската империя и изиграва активна роля в държавните дела на империята.

Имена[редактиране | редактиране на кода]

Тя е известна най-вече като Хасеки Хюррем султан (Хюррем – „Смеещата се“). Истинското ѝ име е Александра или Анастасия Лисовска. Заради украинския си произход в Европа тя е известна и с името Роксолана.

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в градчето Рохатин (по онова време Полша), днешна Украйна, в семейството на православен свещеник. През 1520 г. е пленена от кримски татари и отведена в Истанбул като робиня, но по-късно е избрана за султанския Харем.

Живот със Султана[редактиране | редактиране на кода]

Тя бързо успява да привлече вниманието на султана и става обект на завист от страна на съперничките си. Скоро след това тя затвърждава позициите си на любима наложница и Хасеки султан на султан Сюлейман Великолепни. Тя ражда на султана 5 деца, а скоро след това получава и своята свобода. Нарушавайки традициите на Империята, за учудване на жителите в двореца и града Сюлейман се жени за нея вероятно през лятото на 1534 г. Това прави Сюлейман първият султан, който официално сключва брак. Този факт изключително повлиява на позициите на Хюррем в Двореца и довежда до възкачването на Селим II ( син на Хюррем ) на трона.

Хюррем се превръща в изключително голяма съперница на първата жена на Сюлейман, Махидевран. Тя ражда първият си син Мехмед през 1521, последван от още 1 принцеса и 3 принца ( както и бъдещия султан Селим II ), разрушавайки статуса на Махидевран като единствената майка на принц. Съперничеството между двете е частично потискано от Айше Хафса Валиде Султан ( Майката на Сюлейман I ), но след нейната смърт през 1534 в резултат от огромното съперничество между двете се стигнало до бой, след което Сюлейман изпратил Махидевран в Маниса заедно със своя син Мустафа.

Сюлейман нарушава и друга традиция като позволява на Хюррем Султан да живее с него до края на своя живот. Когато принцовете станат на определени години те биват изпратени да управляват далечни провинции заедно със своите майки и не се връщат никога, освен ако някой от тях не наследи трона. Хюррем не придружава своя първороден син Мехмед, не придружава и никой от другите си синове.

Хюррем е била и активен съветник на султана в държавните дела и международната политика.

Благотворителност[редактиране | редактиране на кода]

Хюррем е първата жена, ангажирала се с изграждането на няколко значителни обществени сгради, от Мека и Йерусалим и първата, направила дарение за построяването на джамия в Истанбул. Тя строи още училища, лечебници, болници, бани и обществени кухни за изхранване на бедните.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Хюррем султан умира на 18 април 1558 и е погребана заедно със своя съпруг в тюрбе, намиращо се край Сюлеймановата джамия в Истанбул.

Източници[редактиране | редактиране на кода]