Хасеки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хюррем султан ( Роксолана ), Хасеки и впоследствие съпруга на Сюлейман Великолепни, ХVІ в.

Хасеки (Майка на принц) е титла, давана на наложница на Османския султан, родила шехзаде (принц). Хасекито заема второто по важност място в харема след валиде султан (Майка на султан). Хасеки султанките обикновено са имали стаи, които са били в близост до покоите на падишаха. Хасеки обаче не е законна съпруга на султана и мястото ѝ в двореца не е гарантирано (напр. Махидевран губи позицията си на любима жена и е заместена от Хюррем султан). Ако синът на хасеки султанката умре, тя най-често е изпращана в Стария дворец. Титлата е използана за пръв път през 16 век за Хюррем султан, която е била както законната съпруга на Сюлейман I, така и втората най-влиятелна жена в двореца.

След Хюррем султан, най-известните хасекини са били жените на Селим II, Мурад III, Ахмед I, Ибрахим I, Мехмед IV и Мустафа II, съответно Нурбану Султан, Сафийе султан, Кьосем Султан, Хюмашах султан и Гюлнуш султан, първите три от които са били част от „Султанатът на жените“.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Haseki“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.