Хайредин Барбароса

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хайредин Барбароса
адмирал на флота на Османската империя и командващ османската армия в Африка; султан и бейлербей на Алжир към халифа и султана на Османската империя
Хайредин Барбароса 
Роден: 1478 г.
Починал: 4 юли 1546 г. (68 г.)

Хайредин Барбароса (на арабски: خير الدين بربروس, на турски: Barbaros Hayreddin Paşa), известен още като Хайрудин и Хайр-ад-Дин, с рождено име Хъзър и Хъзър-реис, е османски велможа и адмирал на флота при управлението на Сюлейман I и султан на Алжир.

Хайредин наследява след смъртта на големия си брат Арудж Барбароса командването на пиратски флот с численост на екипажите от няколко хиляди души и през 1518 г. се обявява султан под името Барбароса II, признавайки върховната власт на Османската империя. Братята Барбароса приемат това име заради червените си бради по които приличали и имитирали императора на Свещената Римска империя и предводител на Третия кръстоносен поход - Фридрих Барбароса.

Испанците обаче подготвят атака срещу северноафриканското крайбрежие на Алжир владяно от флотилията на Хайредин, но османският пират предвижда този развой на нещата. На 17 август 1518 г. голяма испанска армия под командването на вицекраля на Сицилия Хуго де Монкада дебаркира на северноафриканския бряг и се настанява да станува в Алжир. Испанците изисват незабавно възстановяване на властта им над тази територия. Хайредин им отказва, решавайки да се брани в крепостта Алджир. Монкада е готов на щурм, но решава да изчака подкрепления от султана на Тлеменсена, разколебан от командващия на артилерията. Внезапна морска буря потапя 26 испански кораба с 4000-ен екипаж. Хайредин излиза на вилазка и разбива остатъка от испанската армия, пленявайки я и обръщайки я в роби на османските галери.

За проявената храброст, Хайредин е назначен от Сюлейман Великолепни за командващ в Африка. Последвалата морска дейност на Хайредин Барбароса кара император Карл V през 1535 г. да изпрати срещу него мощна флота под командването на изявения адмирал Андреа Дориа. Въпреки някои победи в тунизийската кампания, испанските сили губят войната срещу Барбароса и неговите пирати.

Благодарение на натрупаното несметно богатство, Барбароса II (както става известен през 16 век) живее последните си години в спокойствие в Цариград, където умира в двореца си на Босфора, и е погребан в своя джамия, построена специално за целта. По традиция от великолепния век, всеки османски кораб напускащ залива Златния рог, дава салют в чест и поздрав пред неговия мавзолей, а екипажите на корабите произнасят специална молитва в памет на първия османски адмирал и велик пират.

Хайредин е бил една от най-популярните фигури на великолепния 16 век, а по лична заповед на императора на първата глобална империя (Испанската империя) - Карл V, срещу него е изпратен с цел да го плени завоевателя на Мексико - Ернан Кортес.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]