Орден на Дракона

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Орденът на дракона (латински: Societas Draconistrarum; немски: Drachenorden) е рицарски орден основан в 1408 година от крал Сигизмунд Люксембургски за защита на християнството и за борба с неверниците османци.

Орденът под егидата на папата си поставя сходна с тази на кръстоносците задача – да прогони турците от Европа, а не от Мала Азия, където те вече са се установили трайно. Стратегическата цел е да се спаси Новия Рим – Константинопол от завладяване. Тази цел остава нереализирана най-вече поради загубата на битката при Варна.

Членството в ордена е изключително престижно и е извънредно голяма чест давана по заслуги, като негови титуляри могат да са едновременно не повече от 24 рицари. Отличителният знак на членовете на ордена е медальон под формата на дракон стъпкващ полумесеца (исляма) на фона на кръста (християнството). Драконът е символ на Константиновата династия, чийто най-виден представител е основателя на Новия християнски Рим, чиято майка Света Елена е откривателка на Животворния кръст.

Членове на ордена са били Фружин, Стефан Лазаревич, Янош Хунияди, Влад Цепеш и други изявени борци за спасението на европейската християнска цивилизация от османците.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]