Братислава

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Пресбург)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Братислава
Bratislava
Знаме
      
Герб
Bratislava Montage.jpg
Страна Flag of Slovakia.svg Словакия
Край Братиславски край
Окръг I, II, III, IV, V
Площ 367,6 km²
Надм. височина 152 m
Население 429 564 души (2018)
1169 души/km²
Кмет Матуш Вало
Основаване 907 г.
Пощенски код 8XX XX
Телефонен код 421 (2)
МПС код BA, BL, BT
Часова зона CET (UTC+1)
Официален сайт www.visitbratislava.com
Братислава в Общомедия

Бра̀тислава (на словашки: Loudspeaker.svgBratislava, [ˈbratislava]; на унгарски: Pozsony; на немски: Preßburg) е столицата и най-големият град на Словакия, административен център на Братиславски край. Населението му е около 463 000 души (2012).[1] Разположен е в югозападната част на Словакия, на двата бряга на река Дунав и на левия бряг на Морава. Градът е единствената национална столица, граничеща с две независими държави – Австрия и Унгария.[2]

Братислава е политическият, културен и стопански център на Словакия. Градът е седалище на президента, парламента и правителството на страната, както и на няколко университета, музеи, театри, галерии и други важни културни и образователни институции.[3] Много от големите словашки стопански и финансови институции също са разположени в града.

Историята на Братислава е повлияна от различни народи – австрийци, евреи, немци, словаци, сърби,[4] унгарци, чехи. От 1536 до 1783 година градът е столица на Кралство Унгария, част от Хабсбургската монархия, и е родно място на много известни словашки, унгарски и немски исторически личности.

География[редактиране | редактиране на кода]

Градът е разположен на река Дунав, в югозападната част на страната, на границата с Австрия и Унгария.

Братислава е на 3-то място по най-малко зелени площи на човек от населението сред столиците на държави от Европейския съюз (след Париж и Мадрид) с 23 m².

Братислава

Климатът в Братислава е умереноконтинентален. Средната годишна температура е 10,5 °C. Средната температура през най-топлия месец (юли) е 21 °C и -1 °C през най-студения (януари). Разграничават се четири сезона, а количеството на валежите е равномерно през цялата година. Често е ветровито, а за климата в града са характерни студена, влажна зима и горещо лято. Столицата е едно от най-топлите и сухи места в Словакия. Пролетта и есента са кратки и преминаването от лято към зима и от зима към лято се осъществява бързо. Най-високата температура, измерена в Братислава, е 39,4 °C, а най-ниската – -20,3 °C. Някои части са уязвими за наводнения от реките Дунав и Морава.

История[редактиране | редактиране на кода]

Между 1536 и 1783 г. е столица на Унгария, под властта на Хабсбургите. Унгарското име на града е Пожон (Poszony).

Други исторически имена на словашки и др. са: Прешпорок (Prešporok), Пожун (Požún), Прешпурк (Prešpurk);[5] също Истрополис, Преслава и Пресбург (Preßburg) – официалното име до 1919 г.

През 1835 г. на всеки три дни отплава по един параход от Пресбург до Пеща, а оттам друг тръгва на всеки 12 дни за Молдова.[6]

След Първата световна война градът става част от новосъздадената независима Чехословакия. Има предложение да бъде наречен Wilsonovo mesto (Уилсъновград) – на американския президент Удроу Уилсън, но в крайна сметка през март 1919 г. е избрано името Братислава – на средновековния бохемски владетел Бретислав I.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на Братислава е 465 327 души (1 юни 2012).

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Инфраструктура[редактиране | редактиране на кода]

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Братислава
Починали в Братислава
Други

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Цитирани източници

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]