Филип Ленард

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Филип Ленард
Lénárd Fülöp
германски физик

Роден
Починал
Погребан Германия

Националност  Унгария
 Германия
Образование Хайделбергски университет
Научна дейност
Област Физика
Образование Хайделбергски университет
Учил при Роберт Бунзен
Работил в Вроцлавски университет
Университет на Кил
Известен с своите изследвания на катодните лъчи
Награди Nobel prize medal.svg Нобелова награда за физика (1905)
Филип Ленард в Общомедия

Филип Ленард (на унгарски: Lénárd Fülöp, Ленард Фюльоп) е германски физик от унгарски произход, носител на Нобелова награда за физика през 1905 година „за своите изследвания на катодните лъчи“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Филип Едуард Антон фон Ленард е роден на 7 юни 1862 година в Пресбург, днес Братислава. Изучава физика в Хайделбергския университет при Роберт Бунзен и в Берлинския университет при Херман фон Хелмхолц. През 1886 г. Ленард защитил докторат върху трептенията на водните капки. От 1887 до 1890 г. е асистент на Георг Квинке (специалист по молекулярна физика, акустика и оптика) в Хайделбергския университет, а през 1891 г. става асистент в университета в Бон при Хайнрих Херц, добил вече известност с откриването на електромагнитните вълни[1]. Заедно с Херц провеждат изследвания в областта на катодните лъчи, за които по-късно получава Нобелова награда (1905).

След смъртта на Херц Ленард работил като професор последователно в университетите Бреслау (днес Вроцлав), Аахен, Хайделберг и Кил. От 1907 г. е професор по експериментална физика в Хайделбергския университет, а през 1909 г. става директор на Радиологичния институт към университета. Неговите големи приноси във физиката са свързани с върхови събития от периода 1895 – 1905 г. като откриването на рентгеновите лъчи и на електрона, както и обяснението на фотоефекта.

Той е първият известен учен, който открито обявява симпатиите си към националсоциалистическата партия на Германия. През 1926 година дори се среща с Хитлер в Хайделберг. Когато през 1932 година се пенсионира, получава много награди от нацисткото правителство.

Умира на 20 май 1947 година в Меселхаузен, Германия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]