Андре Гейм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Андре Гейм
Sir Andre Geim

Роден

НационалностFlag of the Netherlands.svg Нидерландия,
Flag of the United Kingdom.svg Великобритания
Учил вМанчестърски университет
Московски физико-технически институт
НаградиНобелова награда за физика (2010)[1][2]
Награди Иг-Нобел (2000)
Научна дейност
Областфизика
Работил вМанчестърски университет
Известен соткриване на графена
НаградиNobel prize medal.svg Нобелова награда за физика (2010)
Титласър
Андре Гейм в Общомедия

Nobel prize medal.svg Сър Андре Константин Гейм (Andre Konstantin Geim, роден като Андрей Константинович Гейм) е нидерландски и британски физик от руско-съветски произход, известен като съоткривател на графена.

Носител е на Нобелова награда по физика от 2010 г., заедно с Константин Новосьолов.[3]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 21 октомври 1958 г. в Сочи, СССР. Родителите му са волжки немци, инженери. След завършване на средното си образование работи в завод в Налчик. Поради немския си произход среща пречки [4] за постъпване в МИФИ, но след 2 неуспешни опита постъпва в престижния МФТИ. Започва аспирантура, защитава дисертация в Института по физика на твърдото тяло на Академията на науките на СССР в Черноголовка, Московска област през 1987 г.

След доктората работи като научен сътрудник в същия институт и в Института по проблемите на технологията на микроелектрониката на АН на СССР. Получава стипендия от Британското кралско научно дружество. Работи в университетите в Нотингам, Бат, Копенхаген. Става доцент в Университета „Радбауд“ в Неймеген в Нидерландия и по-късно получава нидерландско поданство.[5] В университета в Неймеген е ръководител на докторската дисертация на Константин Новосьолов, който по-късно става негов основен сътрудник. През 2001 г. става професор в Манчестърския университет, където ръководи Манчестърския център по мезонауки и нанотехнологии.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

В графена атомите на въглерода в двуизмерна кристална решетка

Андре Гейм заедно с Константин Новоселов получават Нобеловата награда по физика от 2010 г. за откриването на графена – нова алотропна форма на въглерода, и за изследване на неговите физични и електрофизични свойства. Графенът е двуизмерен материал – най-тънкият, който може да бъде направен (с 1 атомен слой), и е сред най-здравите материали.[6]

Магнитна левитация на жива жаба

Андре Гейм е единственият към този момент носител на Нобелова награда и Иг-нобелова награда, която му е присъдена за опитите му за магнитна левитация на жаби.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б www.nobelprize.org.
  2. а б www.nobelprize.org.
  3. „for groundbreaking experiments regarding the two-dimensional material graphene“ in Personnel de rédaction, Нобелова награда по физика 2010 г., Нобелова фондация, 2010
  4. Русские идут за Нобелевкой
  5. Physics Nobel Honors Work on Ultra-Thin Carbon, Ню Йорк Таймс, 5 октомври 2010 г.
  6. Overbye, Dennis, „Physics Nobel Honors Work on Ultra-Thin Carbon“, Ню Йорк Таймс, 5 октомври 2010 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]