Джеймс Чадуик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сър Джеймс Чадуик
James Chadwick.jpg
Роден
Починал
Професия физик
Алма матер Манчестърски университет, Кеймбриджки университет
Научен ръководител Ърнест Ръдърфорд Nobel prize medal.svg
Известен с откриването на неутрона
Награди Nobel prize medal.svg Нобелова награда за физика (1935)
Сър Джеймс Чадуик в Общомедия
Nobel prize medal.svg

Сър Джеймс Чадуик (James Chadwick) - английски физик, роден на 20 октомври 1891 г. в Болингтън до Манчестър, Великобритания.

Чадуик завършва Манчестърския и Кеймбриджкия университети. От 1923 г. преподава в Кеймбриджкия университет, по-късно е заместник-директор на Кавендишовата лаборатория.

През 1927 г. сър Чадуик е избран за член на Лондонското кралско дружество.

През периода 1935-1948 г. е преподавател в Ливърпулския университет. От 1948 г. е директор на колежа Гонвил и Киз при Кеймбриджкия университет.

Научните трудове и изследвания на Джеймс Чадуик са в областта на физиката на атомното ядро. През 1920 г. той експериментално потвърждава равенството между заряда на ядрото и поредния номер на химичния елемент. Изследва изкуственото преобразуване на химичните елементи под действието на алфа-частици. Голяма заслуга на Чадуик е откриването на неутрона при облъчване на берилиева мишена с поток от алфа-частици през 1932 г. Чадуик получава Нобелова награда за физика през 1935 г.

През периода 1943-1945 г. Чадуик ръководи групата английски учени, която работи в лабораторията в Лос Аламос (САЩ) над проекта за атомна бомба (Проект Манхатън).

Чадуик е удостоен с благородническа титла през 1945 г. Умира на 24 юли 1974 г. в Кеймбридж.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]