Хироши Амано

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хироши Амано
天野 浩
японски физик
Роден

Националност Япония
Научна дейност
ОбластФизика
Работил вУниверситет Нагоя
Известен ссини и бели светодиоди
НаградиНобелова награда Нобелова награда за физика (2014)

Уебсайт
Хироши Амано в Общомедия

Хироши Амано (на японски: 天野 浩) е японски физик и изобретател, носител на Нобелова награда за физика за 2014 г. „за изобретяването на ефективни сини светодиоди, дали възможност за създаването на ярки и енергоспестяващи източници на бяла светлина“.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 11 септември 1960 г. в Хамамацу, префектура Шидзуока, Япония. Завършва Университет Нагоя през 1985 г., и защитава доктарантура през 1989. Става доцент през 1998 и професор – 2002. От 2011 е директор на Akasaki Research Center в същия университет.

Заедно с Исаму Акасаки и Шуджи Накамура са наградени с Нобеловата награда за изобретяването на сините светодиоди – нов енергоспестяващ и екологичен източник на светлина. Изобретението е само на 20 години, но вече има изключителен принос за човечеството. Светодиодите се използват масово при екраните на смартфоните. Ако крушката с нажежаема жичка е осветявала 20 век, то през 21 век това прави LED светлината. За разлика от модерните светодиоди (пробивът идва в средата на 90-те години), първите светодиоди, датиращи от 60-те години, са могли да излъчват само червена светлина.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Nobel Prize in Physics 2014

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]