Стивън Уайнбърг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стивън Уайнбърг
Steven Weinberg
американски физик
16 октомври 2010 г.

Роден
Починал
23 юли 2021 г. (88 г.)

ЕтносАшкенази[1]
Религияатеизъм
НационалностFlag of the United States.svg САЩ
Учил вПринстънски университет
Колумбийски университет
Университет „Корнел“
НаградиНобелова награда за физика (1979)[2][3]
Научна дейност
ОбластФизика
Работил вMIT
Харвардски университет
Университета на Тексас в Остин
НаградиNobel prize medal.svg Нобелова награда за физика (1979)
Семейство
Деца1
Стивън Уайнбърг в Общомедия

Стивън Уайнбърг (на английски: Steven Weinberg) е американски физик, носител на Нобелова награда за физика за 1979 година. Заедно с Абдус Салам и Шелдън Глашоу, с които споделя нобеловата премия, предлага теория, обединяваща електромагнитното и слабото взаимодействия в електрослабо взаимодействие.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 3 май 1933 година в Ню Йорк, САЩ. Завършва природоматематическата гимназия в Бронкс, Ню Йорк, където е съученик с Глашоу. Дипломира се през 1954 в Университета „Корнел“, а през 1957 защитава докторска дисертация в Принстън, под ръководството на Сам Трайман. Към момента е професор по астрономия в Университета на Тексас в Остин.

Известен е най-вече с теорията за електрослабото взаимодействие, която гласи, че при известни обстоятелства, електромагнитното и слабото ядрено взаимодействие представляват едно единно взаимодействие.

Уайнбърг е атеист.[4] Автор е на известния афоризъм:

Религията е оскърбление за човешкото достойнство. И с нея, и без нея пак ще има добри хора, вършещи добри дела, както и лоши хора, вършещи лоши неща. Но за да вършат и добрите хора лоши неща, е нужна религия.

В по-късно есе Уайнбърг изменя и развива забележката си:

Фредерик Дъглас, в своите разкази, ни казва как положението му на роб се влошава, когато господарят му приема религията, което му позволява да оправдае робството като наказание за децата на Хам. Марк Твен описва неговата майка като истински добър човек, с меко сърце, изпитваща състрадание дори и към Сатана, и която нямала никакво колебание за легитимността на робството, понеже в предвоенното Мисури тя не е чула и една прововед, противопоставяща се на робството, а само такива, проповядващи че робството е воля божия. С или без религия, добрите хора могат да са добри, а лошите да вършат зло; но да бъдат доведени добри хора до това да вършат зло − за това трябва религия.[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.lemonde.fr. Монд.
  2. The Nobel Prize in Physics 1979. // Посетен на 5 февруари 2021 г. (на английски)
  3. Table showing prize amounts. // Нобелова фондация, април 2019 г. Посетен на 5 февруари 2021 г. (на английски)
  4. Weinberg, Steven. "Without God." nybooks.com, New York, 2005
  5. Steven Weinberg. "A Designer Universe?". Посетен на 26 юли 2014 г. „A version of the original quote from address at the Conference on Cosmic Design, American Association for the Advancement of Science, Washington, D.C. in April 1999“

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]