Албер Ферт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Албер Ферт
френски физик

Роден
7 март 1938 г. (78 г.)
Националност французин
Научна дейност
Област Физика
Образование Екол нормал сюпериор
Работил в Университета Париж-Юг, Университета Жозеф Фурие
Известен с откриването на гигантското магнитосъпротивление
Награди Nobel prize medal.svg Нобелова награда за физика (2007)
Албер Ферт в Общомедия
Nobel prize medal.svg

Албер Ферт (на френски:Albert Fert) е френски физик, известен с откриването на гигантското магнитосъпротивление, от него и Петер Грюнберг, независимо един от друг, за което двамата получават Нобеловата награда по физика за 2007.

Завършва Екол нормал в Париж през 1962 и защитава докторска дисертация през 1970, в Университета Париж-Юг. Работил е няколко години в Университета Жозеф Фурие в Гренобъл, след което започва работа в Университета Париж-Юг, където работи и досега.

През 1988, открива гигантското магнитосъпротивление, няколко години след откриването на тунелното магнитосъпротивление от Мишел Жюлиер. Гигантското магнитосъпротивление е открито няколко месеца по-късно, независимо от Ферт, от Петер Грюнберг. Тези открития позволяват развитието на нов дял от физиката, спинтрониката: използването на спиновете на електроните за съхраняване и извличане на информация. Откритието на Ферт и Грюнберг позволява значително да се намалят размерите на твърдите дискове.

Ферт е член на Френската академия на науките, носител е на Златен медал на CNRS (най-високото френско отличие), на Japan Prize и награда Волф.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]