Жорес Алфьоров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Жорес Алфьоров
Жорес Иванович Алфëров
беларуско-руски физик

Роден
15 март 1930 г. (87 г.)
Националност Флаг на Беларус Беларус
Флаг на Русия Русия
Научна дейност
Област Физика
Награди Nobel prize medal.svg Нобелова награда за физика (2000)
Жорес Алфьоров в Общомедия
Nobel prize medal.svg

Жорес Иванович Алфьоров (на руски: Жорѐс Ива̀нович Алфëров) е руски физик от беларуски произход, работил в областта на полупроводниците. През 2000 г. получава Нобелова награда за физика, заедно с Джак Килби и Херберт Крьомер.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 15 март 1930 г. във Витебск, Беларус. По време на Великата Отечествена война семейството му се премества в Туринск (област Свердловск), където баща му работи като директор във фабрика за производство на целулоза и хартия. След края на войната се завръщат в Беларус и се установяват в Минск. Алфьоров завършва с отличие гимназия и по съвет на учителя си по физика учи няколко семестъра в Националният технически университет на Минск. По-късно заминава за Ленинград, където е приет без изпит да учи във Факултета по електронна техника на Ленинградския електротехнически институт. Завършва образованието си през 1952 и от 1953 работи във Физико-техническия институт, където е младши научен сътрудник в лабораторията на Владимир Тучкевич и участва в разработването на първите местни транзистори. През 1970 става доктор на физическите и математическите науки, а през 1972 – професор.

В историята на нова Русия той е първият Нобелов лауреат в областта на науката. Алфьоров получава наградата си през 2000 г. „за получаване на полупроводникови структури, които могат да бъдат използвани за свръхбързи компютри“. Във всички мобилни телефони има т. нар. „гетероструктурни полупроводници“, създадени от руския физик. Неговите изобретения (около 50) и многобройните му открития се използват във фаровете на колите, в светофарите и в друга електронна техника.

Научната си дейност, донесла му много международни награди, Жорес Алфьоров съчетава с обществена работа. Той е депутат на руския парламент, където за последен път е избран по списъка на Компартията, а също вицепрезидент на Руската академия на науките.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]