Кип Торн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кип Торн
американски астрофизик, нобелов лауреат
Кип Торн 
Кип Торн през 2007 г.
Роден: 1 юни 1940 г. (79 г.)

Кип Стивън Торн (на английски: Kip Stephen Thorne) е американски физик, известен с приносите си към гравитационната физика и астрофизиката. Дългогодишен приятел и колега на Стивън Хокинг и Карл Сейгън, той е Файнманов професор по теоретична физика в Калифорнийския технологичен институт до пенсионирането си през 2009 година и един от водешите световни експерти по астрофизическите аспекти на общата теория на относителността на Айнщайн. След 2009 година продължава да се занимава с научни изследвания и научно консултиране, включително за научно-фантастичния филм „Интерстелар“ на режисьора Кристофър Нолан.

Работи по проекта за Лазерната интерферометрична обсерватория за гравитационни вълни (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory, LIGO) в Ханфорд Сайт, щата Вашингтон.

През 2017 година Торн е отличен заедно с Райнър Уайс и Бари Бариш с Нобелова награда за физика за „определящите им приноси към ЛИГО детектора и наблюдението на гравитационните вълни“. Половината от наградата е за Уайс, а Торн и Бариш си разделят по четвъртинка.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Факти за Кип Торн, Официален уебсайт на Нобеловите награди, nobelprize.org