Мартин Райл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мартин Райл
Martin Ryle
английски физик
Роден
Починал
Кеймбридж, Англия

Националност  Англия
Образование Тринити Колидж
Оксфордски университет
Награди Нобелова награда за физика (1974)[1][2]
Научна дейност
Област Физика
Образование Оксфордски университет
Кеймбриджки университет
Работил в Кеймбриджки университет
Награди Nobel prize medal.svg Нобелова награда за физика (1974)

Nobel prize medal.svgМартин Райл (на английски: Martin Ryle) е британски физик и астроном, носител на Нобелова награда за физика за 1974 г. за разработката на революционната технология на радиоинтерферометричните измервания със свръхдълга база.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 27 септември 1918 година в Брайтън, Англия. Завършва Оксфордски и Кеймбриджки университет. През 1946 г. заедно с Вонберг прави първата публикация на радиоинтерферометрични изследвания, въпреки че се смята, че Джоузеф Поузи прави първите радиоинтерферометрични наблюдения преди тях, в същата година. Райл наблюдава най-далечните галактики, познати по онова време. Той е и първият професор по радиоастрономия в Кеймбриджкия университет.

По време на войната работи за Телекомуникационното научноизследователско отделение, където разработва радарно оборудване. След войната получава стипендия в Кавендишката лаборатория. Ръководи Кеймбриджката група по радиоастрономия, която съставя няколко каталога на радиоизточниците, включително третия Кеймбриджки каталог на радиоизточниците, помогнал за откриването на първия квазар.

За приносите си в областта на радиоастрономията Мартин Райл споделя с Антъни Хюиш Нобеловата награда за физика през 1974 година, първата Нобелова награда, дадена за астрономически изследвания.

Умира на 14 октомври 1984 година в Кеймбридж на 66-годишна възраст.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Nobel Prize in Physics 1974. // Посетен на 5 февруари 2021 г.. (на английски)
  2. Table showing prize amounts. // април 2019 г.. Посетен на 5 февруари 2021 г.. (на английски)