Мартин Райл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мартин Райл
английски физик
Роден
Починал
Научна дейност
Област Физика
Образование Оксфордски университет
Кеймбриджки университет
Работил в Кеймбриджки университет
Награди Nobel prize medal.svg Нобелова награда за физика (1974)
Nobel prize medal.svg

Мартин Райл ({{lang-en|Martin Ryle) е британски физик и астроном, носител на Нобелова награда по физика за 1974 г. за разработката на революционната технология на радиоинтерферометричните измервания със свръхдълга база.

През 1946 г. заедно с Вонберг прави първата публикация на радиоинтерферометрични изследвания, въпреки че се смята, че Джоузеф Поузи прави първите радиоинтерферометрични наблюдения преди тях, в същата година. Райл наблюдава най-далечните галактики, познати по онова време. Той е и първият професор по радиоастрономия в Кеймбриджкия университет.

По време на войната работи за Телекомуникационното научноизследователско отделение, където разработва радарно оборудване. След войната получава стипендия в Кавендишката лаборатория. Ръководи Кеймбриджката група по радиоастрономия, която съставя няколко каталога на радиоизточниците, включително Третия Кеймбриджки каталог на радиоизточниците, помогнал за откриването на първия квазар.

За приносите си в областта на радиоастрономията Мартин Райл споделя с Антъни Хюиш Нобеловата награда по физика през 1974 година, първата Нобелова награда, дадена за астрономически изследвания.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]