Мартин Райл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мартин Райл
Martin Ryle
английски физик
Роден
Починал
Кеймбридж, Англия

Националност  Англия
Учил в Тринити Колидж
Оксфордски университет
Награди Нобелова награда за физика (1974)[1][2]
Научна дейност
Област Физика
Работил в Кеймбриджки университет
Награди Nobel prize medal.svg Нобелова награда за физика (1974)

Nobel prize medal.svgМартин Райл (на английски: Martin Ryle) е британски физик и астроном, носител на Нобелова награда за физика за 1974 г. за разработката на революционната технология на радиоинтерферометричните измервания със свръхдълга база.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 27 септември 1918 година в Брайтън, Англия. Завършва Оксфордски и Кеймбриджки университет. През 1946 г. заедно с Вонберг прави първата публикация на радиоинтерферометрични изследвания, въпреки че се смята, че Джоузеф Поузи прави първите радиоинтерферометрични наблюдения преди тях, в същата година. Райл наблюдава най-далечните галактики, познати по онова време. Той е и първият професор по радиоастрономия в Кеймбриджкия университет.

По време на войната работи за Телекомуникационното научноизследователско отделение, където разработва радарно оборудване. След войната получава стипендия в Кавендишката лаборатория. Ръководи Кеймбриджката група по радиоастрономия, която съставя няколко каталога на радиоизточниците, включително третия Кеймбриджки каталог на радиоизточниците, помогнал за откриването на първия квазар.

За приносите си в областта на радиоастрономията Мартин Райл споделя с Антъни Хюиш Нобеловата награда за физика през 1974 година, първата Нобелова награда, дадена за астрономически изследвания.

Умира на 14 октомври 1984 година в Кеймбридж на 66-годишна възраст.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б The Nobel Prize in Physics 1974. // Посетен на 5 февруари 2021 г.. (на английски)
  2. а б Table showing prize amounts. // април 2019 г.. Посетен на 5 февруари 2021 г.. (на английски)