Енрико Ферми

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Енрико Ферми
Enrico Fermi
италиански физик

Роден
Починал
28 ноември 1954 г. (53 г.)
Националност Флаг на Италия Италия, Флаг на САЩ САЩ
Научна дейност
Област Физика
Образование Скуола нормале, Пиза
Учил при Макс Борн
Работил в Гьотингенски университет
Лайденски университет
Флорентински университет
Колумбийски университет
Чикагски университет
Видни студенти Джак Стайнбъргър, Оуен Чембърлейн, Джеръм Фридман, Цундао Ли
Известен с частици фермиони; ефект на Ферми; създава теорията за бета-разпад; построява първия ядрен реактор
Награди Nobel prize medal.svg Нобелова награда за физика (1938)

Подпис Enrico Fermi signature.svg
Уебсайт Страница в IMDb
Енрико Ферми в Общомедия
Nobel prize medal.svg

Енрѝко Фѐрми (на италиански: Enrico Fermi) e изтъкнат италиански физик. Основните му изследвания и постижения са в областта на атомната и ядрена физика, статистическата механика, космическата физика, физиката на високите енергии и астрофизиката. Има значителни приноси както в теоретичната, така и в експерименталната физика. Той е един от основоположниците на квантовата механика. През 1925 година заедно с Дирак разработва статистиката на частиците, които се подчиняват на принципа на Паули. По-късно тези частици са наречени на негово име – фермиони. Открива забавянето на неутроните, което носи името ефект на Ферми и създава теорията, която го описва. За тази си теория през 1938 г. получава Нобелова награда за физика. В построения от него първи ядрен реактор осъществява първата верижна реакция.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Енрико Ферми е роден на 29 септември 1901 г. в Рим в семейството на Алберто Ферми, чиновник в Министерството на съобщенията, и Ида де Гатис, начална учителка, която конструира собствен модел на тенджера под налягане.[1] Още от малък Енрико Ферми започва да се занимава с физика и математика, интерес към които проявява и по-големият му брат Джулио. Когато брат му умира внезапно през 1915 година от абсцес на гърлото, четиринадесетгодишният Енрико е потресен и се потапя напълно в изучаването на научни дисциплини. Според собствените му спомени, той всеки ден отива до болницата, в която е починал Джулио.

Сред първите източници, от които Енрико Ферми започва да изучава физика, е закупената от квартален пазар „Elementorum physicae mathematicae“. Тя е написана на латински от отец Андреа Карафа, преподавател в Коледжо Романо, и съдържа основни сведения по математика, класическа механика, астрономия, оптика и акустика. Запазено е копието, принадлежало на Ферми в детството му, с множество негови ръкописни бележки.

По-късно Енрико Ферми се сприятелява със свой съученик, също проявяващ интерес към науката, бъдещия физик Енрико Персико. И двамата работят заедно по научни проекти, като конструирането на жироскопи и измерването на земното магнитно поле. Интересът на Ферми към физиката е насърчаван от Адолфо Амидеи, приятел на баща му, който му дава няколко книги по физика и математика.

През 1918 година Ферми се записва във висшето училище Скуола нормале в Пиза. Приемният изпит включва есе на тема „Характеристики на звука“, в което той извежда и решава частното диференциално уравнение за трептенията на струна, използвайки Фурие анализ. Изпитващият преподавател Джулио Питато провежда отделен разговор с Ферми и стига до заключението, че есето му е достатъчно и за докторска дисертация, след което Ферми е класиран пръв сред кандидатите на изпита. В Пиза той се сприятелява със своя състудент Франко Разети, който по-късно става негов близък сътрудник. Извън нормалната учебна дейност, включваща запознаване с общата теория на относителността, квантовата механика и атомната физика, Ферми успява да работи и по допълнителни проекти, подпомаган от Енрико Персико, който остава да учи в Рим.

Познанията на Енрико Ферми в областта на квантовата физика са високо оценени от ръководителя на Физическия институт Луиджи Пучанти, който го кани да организира семинар на тази тема. По това време Ферми се запознава с тензорния анализ, необходим за демонстриране на принципите на общата теория на относителността. През 1921 година той прави първата си научна публикация в списанието „Нуово Чименто“, озаглавена „За динамиката на плътна система от електрични заряди в неустойчиво състояние“ и демонстрираща някои несъответствия между теорията на относителността и електродинамичната теория. Година по-късно, продължавайки темата, той публикува нова статия, която за пръв път е издадена и в чужбина, в германското списание „Физикалише Цайтшрифт“.

През 1922 година Ферми се дипломира и започва да подготвя докторската си дисертация, също в Скуола нормале, под ръководството на Луиджи Пучанти.

Научна кариера в Италия[редактиране | редактиране на кода]

През 1923 г. работи за кратко в Гьотингенския университет при Макс Борн, през 1924 в Лайденския университет, а по-късно и във Флорентинския университет. През 1934 година Ферми създава теорията за бета разпада (β разпад). В основата ѝ стои твърдението, че при разпада се изпуска не само електрон, но и неутрино. В същата година провежда и експерименти в областта на ядрената физика като бомбардира различни елементи с неутрони. В резултат са получени нови 60 радиоактивни изотопа и открито забавянето на неутроните.

През 1938 Ферми получава Нобелова награда за физика за „демонстриране на съществуването на нови радиоактивни елементи при бомбардиране с неутрони и за откритието на забавянето на неутроните“. Поведението му по време на церемонията по награждаването предизвиква скандал във фашистка Италия. По думите на неговия дългогодишен колега Едоардо Амалди: „Фактът, че Ферми, вместо да носи фашистката униформа или тази на италиански академик, е облечен във фрак, и че вместо да използва фашисткия поздрав, просто стиска ръката на шведския крал, породиха истинска вълна от възмущение.“ Веднага след получаване на наградата в Стокхолм Ферми, жена му и двете му деца – син и дъщеря, емигрират в САЩ и пристигат в Ню Йорк. Жена му Лаура е италианка, но от еврейски произход, а фашисткото правителство на Бенито Мусолини по подобие на нацисткия режим в Германия отскоро е въвело в действие дискриминационни антиеврейски закони.

Проектът „Манхатън“[редактиране | редактиране на кода]

Снимката на Ферми от пропуска му в Лос Аламос

От 1939 до 1942 година Ферми е професор в Колумбийския университет, а от 1942 до 1945 г. – в Чикагския университет. През 1946 г. става професор в Института за ядрени изследвания в Чикаго.

През 1939 г. развива количествената теория на йонизационните загуби на енергия от заредени частици, в която се взема предвид поляризацията на веществото. Той изказва мисълта, че при деленето на урана трябва да се очаква отделянето на бързи неутрони. По същото време го доказва експериментално – оказва се, че при разцепването на урановите ядра с помощта на бавни неутрони се отделят 2 – 3 нови бързи неутрона. Доказва възможността за осъществяване на верижна ядрена реакция на делене на урана. Построява първия ядрен реактор и на 2 декември 1942 г. го пуска в действие за първи път, като получава първата управляема верижна реакция.

Следвоенен период[редактиране | редактиране на кода]

През 1944 става американски гражданин. По това време работи и като консултант по проекта Манхатън в Лос Аламос, Ню Мексико. Ферми е известен преди всичко със скромността си, но също така и с енергичността си, което му спечелва много приятели и обичта и уважението на колегите. На 50 години решава да започне изследвания в напълно нова за него област – физиката на високите енергии и астрофизиката. През 1949 г. разкрива механизма на ускоряване на първичните частици в космическите лъчи и разработва теорията за произхода на космическите лъчи. Заедно с Джъннин Ян предлага през 1949 г. първия композиционен модел на елементарните частици. Извършва важни изследвания с пиони, мюони и мезони. Работи и като преподавател в Чикагския университет. През 1952 г. открива първия адронен резонанс.

Умира на 28 ноември 1954 г. в Чикаго от рак на стомаха, най-вероятно вследствие на радиоактивното облъчване при ядрените опити.

Международно признание[редактиране | редактиране на кода]

Чикаго, Ферми е първият долу вляво

Енрико Ферми е член на Академия деи Линчеи, чуждестранен член на Академията на науките на СССР, както и на международни научни дружества и организации. Президент на Американското физическо дружество (American Physical Society).

На негово име е кръстен 100-ят химичен елемент фермий, в САЩ е учредена награда „Енрико Ферми“, а Институтът за ядрени изследвания в Чикаго носи неговото име.

Той създава своеобразна школа по физика и много от неговите ученици стават носители на Нобелова награда за физика – Джак Стайнбъргър, Оуен Чембърлейн, Джеръм Фридман, Т. Д. Ли и други.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Segrè, Emilio. Enrico Fermi – Physicist. University of Chicago Press, 1970. ISBN 0-226-74473-6.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за