Радиоактивни елементи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Радиоактивните елементи, строго погледнато, са химични елементи, всички изотопи на които са радиоактивни. На практика обаче така се нарича всеки елемент, в чиято природна смес се среща поне един радиоактивен изотоп, т.е. ако той се среща в природата. Освен това, радиоактивни се оказват всички изотопи на всички изкуствено синтезирани към днешен ден химически елементи.

Строго погледнато, радиоактивни са всички елементи след оловото в Менделеевата таблица (включително бисмут), а също така елементите технеций и прометий. Следните елементи съдържат в природните си смеси поне един радиоактивен изотоп: калий, калций, ванадий, германий, дубний, селен, рубидий, цирконий, молибден, кадмий, индий, телур, лантан, неодим, самарий, гадолиний, лутеций, хафний, волфрам, рений, осмий, платина, бисмут, торий, уран (в списъка не са включени дъщерните елементи от реда на урана и ред на тория, такива като радий, радон и астат, а също и образуващите се в атмосферата под действие на космическите лъчи, като въглерод-14).

Всички елементи, следващи след урана, се наричат трансуранови елементи. Съществуват предположения, че някои от далечните трансуранови елементи може и да не са радиоактивни или, във всеки случай, че могат да имат достатъчно дълго живущи изотопи.

Много от радиоактивните елементи имат важно практическо значение. Уранът и плутоният се използват като делящ се материал в ядрените реактори и в ядреното оръжие. Някои радиоактивни елементи се прилагат за изготвяне на атомни електрически батерии, които могат да работят непрекъснато в продължение на няколко години. Дългоживущите изотопи на природните радиоактивни елементи се използват в геохронологията.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Радиоактивный элемент“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​