Джоузеф Тейлър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джоузеф Тейлър
американски физик
Джоузеф Тейлър със съпругата си Мариета Тейлър
Джоузеф Тейлър със съпругата си Мариета Тейлър

Роден
29 март 1941 г. (74 г.)
Националност американец
Научна дейност
Област Физика
Образование Харвардски университет
Награди Nobel prize medal.svg Нобелова награда за физика (1993 г.)
Джоузеф Тейлър в Общомедия
Nobel prize medal.svg

Джоузеф Хуутън Тейлър (Joseph Hooton Taylor, Jr.) е американски физик и астроном, известен с откриването на първия двоен пулсар, на базата на което извършва прецизни тестове на Общата относителност, за което е награден с Нобелова награда по физика през 1993 г.

Ранна биография[редактиране | редактиране на кода]

През 1963 г. Тейлър завършва Хейвърфорд колидж като Bachelor of arts. През 1968, защитава докторска дисертация в Харвардския университет върху измервания на лунни окултации. По това време в Кеймбридж Джослин Бел открива първия пулсар. За кратко заема изследователско място в Харвард, след което се прехвърля в Масачузетския университет в Амхърст като директор на радиоастрономическата обсерватория „Файв Колидж“.

Откриването на двойния пулсар[редактиране | редактиране на кода]

Веднага след новината за откриването на пулсарите Тейлър заминава за Националната радиоастрономическа обсерватория, като открива първите пулсари, които не са открити от кеймбриджки астрономи. Оттогава работи във всички аспекти на физиката на пулсарите. През 1974 г. открива първия пулсар в двойна система, PSR B1913+16, на базата на обзор на пулсарите в обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико. Въпреки че на времето не се е знаело нищо за еволюцията му, той е характерен със следното: скоростта им на околоосно въртене е силно увеличена, в следствие на процеси на акреция, при които вещество от другата звезда е падало върху пулсара, при което скоростта на въртене се увеличава, съгласно закона за запазване на момента на импулса.

Голямата полуос на орбитата на тази двойна система се скъсява бавно с времето, поради загубата на енергия, в следствие на излъчената гравитационна енергия. Този ефект точно се предсказва от Общата теория на относителността, представена от Айнщайн през 1915 г. Тейлър и Хълс, заедно със свои колеги, успяват да измерят предсказания ефект, с точност до 1%, като измерванията им са потвърдени от други учени.

Късни години[редактиране | редактиране на кода]

През 1980 г. се премества в Принстън, където е декан на факултет, като се пенсионира през 2006 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]