Джак Стайнбъргър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джак Стайнбъргър
Jack Steinberger
американски физик
През 2008 година
През 2008 година

Роден
Починал

Религияатеизъм
Националност САЩ
Учил вЧикагски университет
Илинойски технически институт
Научна дейност
ОбластФизика
Работил вCERN
Известен соткриването на мюоното неутрино
Награди Нобелова награда за физика (1988 г.)
Семейство

Уебсайт
Джак Стайнбъргър в Общомедия

Джак Стайнбъргър (на английски: Jack Steinberger, роден като Ханс Якоб Щайнбергер) е роден в Германия американски физик от еврейски произход, носител на Нобелова награда за физика за 1988 г., заедно с Мелвин Шварц и Лион Ледърман, за откриването на мюоното неутрино.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 25 май 1921 г. в Бад Кисинген, Бавария, Германска империя. През 1934 г. тринадесетгодишен напуска Германия заедно с брат си Херберт поради засилващия се антисемитизъм. Живее първо в САЩ, а през 1968 г. в Швейцария, за да работи за CERN до пенсионирането си през 1986 г. След това приема професорска позиция в Пиза, но и през следващите години остава свързан с CERN.

Признание[редактиране | редактиране на кода]

През 1968 г. е избран за член-кореспондент на Хайделбергската академия на науките. През 1969 г. е избран за член на Американската академия на изкуствата и науките и за член на Националната академия на науките на САЩ. През 1991 г. става пълноправен член на Academia Europaea. Получава почетни докторски степени от университетите в Дортмунд, Глазгоу, Барселона, Илинойския технологичен институт и Колумбийския университет. Получава Националния медал за наука (1988) и медала Матеучи (1989).

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]