Направо към съдържанието

Самюел Тинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Самюел Тинг
Samuel Chao Chung Ting
丁肇中
китайско-американски физик

Роден
27 януари 1936 г. (88 г.)

Националност САЩ,  Китай
Учил вМичигански университет
Колумбийски университет
Научна дейност
ОбластФизика
Работил вCERN
Колумбийски университет
DESY
MIT
Известен соткриването на J/ψ частицата
Награди Нобелова награда за физика (1976)
Семейство

Уебсайтweb.mit.edu/physics/people/faculty/ting_samuel.html
Самюел Тинг в Общомедия

Самюел Тинг (丁肇中; на английски: Samuel Chao Chung Ting; пинин: Dīng Zhàozhōng) е китайско-американски физик, носител на Нобелова награда за физика за 1976 г., заедно с Бъртън Рихтер.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Ан Арбър, Мичиган, САЩ в семейство на китайски учени на 27 януари 1936 г. Скоро след раждането му заминават за Китай, после се установяват в Тайван. На 20-годишна възраст Самюел се връща в САЩ.

Следва в Мичиганския университет, където защитава и докторска дисертация през 1962 г. През 1963 г. започва работа в CERN, работи последователно в Колумбийския университет и Германския електронен синхротрон (DESY). От 1969 г. е професор в Масачузетския технологичен институт.

Тинг получава Нобеловата награда за откриването на J/ψ частицата, която той открива независимо от Бъртън Рихтер в националната лаборатория Брукхейвън. След решение на Конгреса на САЩ да се замрази проектът за колайдера SSC (Свръхпроводящия суперколайдър), той предлага проект за построяване на обсерватория за космически лъчи – магнитният спектрометър Алфа. Уредът, на стойност 1,5 милиарда долара, е монтиран на Международната космическа станция на 19 май 2011 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]