Мелвин Шварц

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мелвин Шварц
Melvin Schwartz
американски физик
Роден
2 ноември 1932 година
Починал
28 август 2006 година (73 г.)

НационалностFlag of the United States.svg САЩ
Учил вКолумбийски университет
НаградиНобелова награда за физика (1988)[1][2]
Научна дейност
ОбластФизика
Работил вКолумбийски университет
Станфордски университет
Известен соткриването на мюонното неутрино
НаградиNobel prize medal.svg Нобелова награда за физика (1988)

Мелвин Шварц (на английски: Melvin Schwartz) е американски физик, носител на Нобелова награда за физика за 1988 г., заедно с Джак Стайнбъргър и Лион Ледърман, за откриването на мюонното неутрино.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 2 ноември 1932 г. в Ню Йорк, САЩ. Израства в Ню Йорк, по време на Голямата депресия. Учи в природоматематическата гимназия в Бронкс. Придобива бакалавърска (1953) и докторска (1958) степени в Колумбийския университет, където директор на факултета по физика е нобеловият лауреат Изидор Раби. Назначен е за редовен професор в Колумбийския университет.

През 1966 г. започва работа в Станфордския университет, където е построен нов ускорител на частици. Там той изследва нарушенията при запазване на заряда при разпадането на стабилни неутрални каони. Заедно с колегите си успява да получи в лабораторни условия водородоподобни релативистични атоми, съставени от пион и мюон.

Експериментът, за който Шварц и колегите му получават Нобелова награда, е по идея на Цундао Ли, който става лауреат на наградата на 30-годишна възраст, и е осъществен в близката Национална лаборатория Брукхейвън.

Умира на 28 август 2006 г. в Туин Фолс, Айдахо.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б The Nobel Prize in Physics 1988. // Посетен на 5 февруари 2021 година. (на английски)
  2. а б Table showing prize amounts. // Нобелова фондация, април 2019 година. Посетен на 5 февруари 2021 година. (на английски)