Мелвин Шварц

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мелвин Шварц
Melvin Schwartz
американски физик
Роден
Починал
28 август 2006 г. (73 г.)

Националност САЩ
Учил вКолумбийски университет
Научна дейност
ОбластФизика
Работил вКолумбийски университет
Станфордски университет
Известен соткриването на мюонното неутрино
Награди Нобелова награда за физика (1988)

Мелвин Шварц (на английски: Melvin Schwartz) е американски физик, носител на Нобелова награда за физика за 1988 г., заедно с Джак Стайнбъргър и Лион Ледърман, за откриването на мюонното неутрино.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 2 ноември 1932 г. в Ню Йорк, САЩ. Израства в Ню Йорк, по време на Голямата депресия. Учи в природоматематическата гимназия в Бронкс. Придобива бакалавърска (1953) и докторска (1958) степени в Колумбийския университет, където директор на факултета по физика е нобеловият лауреат Изидор Раби. Назначен е за редовен професор в Колумбийския университет.

През 1966 г. започва работа в Станфордския университет, където е построен нов ускорител на частици. Там той изследва нарушенията при запазване на заряда при разпадането на стабилни неутрални каони. Заедно с колегите си успява да получи в лабораторни условия водородоподобни релативистични атоми, съставени от пион и мюон.

Експериментът, за който Шварц и колегите му получават Нобелова награда, е по идея на Цундао Ли, който става лауреат на наградата на 30-годишна възраст, и е осъществен в близката Национална лаборатория Брукхейвън.

Умира на 28 август 2006 г. в Туин Фолс, Айдахо.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]