Мелвин Шварц

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мелвин Шварц
американски физик
Роден
Починал
28 август 2006 г. (73 г.)
Националност Флаг на САЩ САЩ
Научна дейност
Област Физика
Образование Колумбийски университет
Работил в Колумбийски университет
Станфордски университет
Известен с откриването на мюонното неутрино
Награди Nobel prize medal.svg Нобелова награда за физика (1988)
Nobel prize medal.svg

Мелвин Шварц е американски физик, носител на Нобелова награда за физика за 1988 г., заедно с Джак Стайнбъргър и Лион Ледърман, за откриването на мюонното неутрино.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 2 ноември 1932 г. в Ню Йорк, САЩ. Израства в Ню Йорк, по време на Голямата депресия. Учи в природоматематическата гимназия в Бронкс. Придобива бакалавърска (1953) и докторска (1958) степени в Колумбийския университет, където директор на факултета по физика е нобеловия лауреат Изидор Раби. Назначен е за редовен професор в Колумбийския университет.

През 1966 г. започва работа в Станфорд, където наскоро е построен нов ускорител на елементарни частици. Там той изследва нарушенията при запазване на заряда при разпадането на стабилни неутрални каони. Също така, с колегите си, успява да получи в лабораторни условия водородоподобни релативистични атоми, съставени от от пион и мюон.

Експериментът, за който Шварц и колегите му получават Нобелова награда е по идея на Цундао Ли, който става лауреат на наградата на 30-годишна възраст, и е осъществен в близката Национална лаборатория Брукхейвън.

Умира на 28 август 2006 г. в Туин Фолс, Айдахо.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]